UPOZORENJE: Nedostatak ovog vitamina može značajno da naruši zdravlje! (FOTO)
Osim što utiče na vitalne funkcije, nedostatak vitamina D može da utiče i na emocionalno zdravlje.

Izlaganje suncu pomaže u izgradnji vitamina D. Pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu. Ovi hranjivi sastojci su potrebni da bi kosti, zubi i mišići bili zdravi.

Ljudi sa nedostatkom ovog vitamina pate od slabih kostiju i čestih promena raspoloženja.

Prema rečima lekara, uobičajeni znak njegovog nedostatka je loše raspoloženje. "Takozvani hormon sreće,  seratonin, opada sa nedostatkom izlaganja suncu. Ako se osećate razdražljivo, to bi mogao da bude znak."

Veza između vitamina D i raspoloženja je objašnjena u jednoj studiji koja je sprovedena na 100 osoba. dokazano je da se pojava, takozvane sezonske depresije, javlja tokom onih meseci kada ima manje sunčeve svetlosti.

Veruje se da se sezonska depresija javlja kod 10 odsto populacije, u zavisnosti od geografskog položaja, i predstavlja vrstu depresije koja je povezana sa promenama u vremenskim sezonam", rekao je Alan Stjuart sa Univerziteta u Džordžiji.

Dodao je: "Osobe imaju iste simptome svake godine, počev od jeseni i nastavljajući tokom zimskih meseci." Stjuart je rekao da, na osnovu istraga tima, vitamin D verovatno može biti faktor koji doprinosi sezonskoj depresiji.

Kako je objasnio: "Vjerujemo da postoji nekoliko razloga za to, uključujući da nivo vitamina D u organizmu sezonski fluktuira, direktno u odnosu na sezonski dostupnu sunčevu svetlost".

Vitamin D takođe učestvuje u sintezi seratonina i dopamina u mozgu, obe hemikalije su povezane sa depresijom, pokazali su istraživači studije.

"Postoje dokazi da su niski nivoi dopamina i serotonina povezani sa depresijom, pa je logično da može postojati veza između niskog nivoa vitamina D i depresivnih simptoma", izjavio je majkl Kimlin, profesor istraživanja istraživanja prevencije raka u Kvinslendu.

Vitamin D se nalazi i u malom broju namirnica:

  • Losos
  • Sardina
  • Haringa
  • Skuša
  • Crveno meso
  • Žumance

Izvor:kurir/stil.rs
Foto:Twitter/portalmenopauza

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro