OVO MORATE DA ZNATE: Šetnja leči mnoge bolesti! (FOTO)

 

 

Kada ste pod stresom ništa ne može da vas opusti kao duga šetnja, bilo u prirodi ili u gradu. I ne mora da bude duga. Ovaj vid aktivnosti toliko prija organizmu da nas ne bi čudilo da doktori uskoro počnu da svakom od nas prepisuju šetnju na recept.

Prema rečima dr Tomasa Frajdena, direktora britanskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ova jednostavna navika može da se svrsta među veoma efikasne metode lečenja brojnih bolesti, a da bismo postigli rezultate dovoljno je da šetamo samo 15-20 minuta dnevno. Dakle, nema više izgovora da nemate vremena za hodanje.

Stoga navodimo nekoliko pozitivnih efekata redovnog koračanja po naše zdravlje:

Smanjuje rizik od infarkta i ostalih kardiovaskularnih oboljenja

Naučnici su utvrdili da dva i po sata nedeljno provedena u šetnji, odnosno 21 minut dnevno, za 31 odsto smanjuju mogućnost od kardiovaskularnih oboljenja, a za procenat više od prerane smrti.

Redukuje telesnu težinu

Svaki čovek ima gene koji utiču na sklonost ka gojenju, a jedan od najlakših načina da se izborimo sa tim je da umanjimo njihov uticaj. Utvrđeno je da jednočasovna dnevna šetnja bukvalno prepolovi ove gene, dok 15 minuta ove aktivnosti tokom dana pomaže u obuzdavanju želje za slatkišima, pa i pri mršavljenju. Takođe, redovno, svakodnevno 20-minutno hodanje, podiže nivo serotonina, zbog čega ćete se osećati manje stresirano i nećete se prejedati na nervnoj bazi.

Snižava krvni pritisak

Lekari su potvrdili da je deset minuta šetnje tokom dana dovoljno da vam pomogne u snižavanju pritiska, a ukoliko hodate 15-20 minuta svakog dana, veće su šanse da će vam se pritisak ustaliti u granicama normale.

Poboljšava pamćenje

Studija je pokazala da 40 minuta šetnje nedeljno ojačava memoriju, a 15-20 minuta hodanja dnevno usporava smežuravanje mozga usled starenja.

Umanjuje bol u zglobovima

Šetanjem podmazujete zglobove i ojačavate hrskavice, naročito u kolenima, i sprečavate ukočenost i bol u kičmi.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Twitter/MayoClinic

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro