Izvor:
11.06.2019 u 05:56
0

KAKO USPORITI UNIŠTAVANJE ŠTITNE ŽLEZDE: SIMPTOMI I 5 FAZA HAŠIMOTO OBOLJENJA!

Ako osećate ove simptome, proverite štitnu žlezdu.

Dobijate na težini uprkos smanjenom apetitu, slabite, a jedete, vruće vam je dok drugi cvokoću, a smrzavate iako nije hladno, opada vam kosa, suva vam je koža… Proverite štitnu žlezdu!

Najčešće tegobe tiroide vezane su za tri vrste oboljenja: hipertireozu (povećano lučenje hormona), hipotireozu (smanjeno lučenje hormona) i tireoiditisi (akutna, hronična i subakutna zapaljenja), od kojih je najčešće Hašimoto oboljenje.

Hašimoto je bolest žena

Ovu bolest prvi je opisao japanski lekar i naučnik dr Hakaru Hašimoto i po njemu je i dobila ime. Bolest nastaje kada ćelije imunog sistema izazovu oštećenje i postepeno razaranje vlastitog tkiva štitaste žlezde. Uglavnom „napada” ženski pol, veoma retko muški, a obično se dijagnostikuje između 40. i 50. godine. Nažalost, sve više obolevaju i vrlo mlade devojke.

Hašimoto sindrom se razvija sporo. Simptomi su blagi, pa se može pomešati sa depresijom.Počinje blagim uvećanjem štitaste žlezde koje se često otkriva slučajno, na rutinskom pregledu.

– Pacijenti se lekaru uglavnom javljaju zbog umora, pospanosti, oticanja, dobijanja ili gubitka težine, tromosti pokreta, usporenosti misli i govora, neuredne stolice i menstruacije, suve kože, nepodnošenja hladnoće i zbog pojave čvora, strume na štitastoj žlezdi – objašnjava prof. dr Nada Kostić, internista, endokrinolog.

Za sada nisu u potpunosti razjašnjeni uzroci koji pokreću autoimuni proces u ovoj žlezdi.Utvrđeno je da nasleđe igra značajnu ulogu u pojavi oboljenja, kao i pušenje, a u poslednje vreme primećeno je da pokretač može da bude i hronični stres.

Važne hormonske analize

Ranije su čvorovi nepotrebno operisani da bi se histopatološkom analizom potvrdila dijagnoza. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike o simptomima hormonskih analiza, ultrazvučnog pregleda… Do konačnog prepoznavanja bolesti nekad prođe više nedelja, čak i meseci.

Određivanje titra antitela u krvi jedan je od kriterijuma za postavljanje dijagnoze Hašimoto tireoiditisa. Visok titar antitela u krvi ukazuje na jači oblik zapaljenja u štitastoj žlezdi.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter