Izvor:
09.06.2019 u 12:32
0

HITNA KONTRACEPCIJA: Kakve posledice žene mogu imati nakon upotrebe?

U idealnom svetu, svaka žena pije kontraceptivna sredstva kao što je planirano – svaki dan u isto vreme, kondomi se redovno koriste, a neželjena trudnoća se u principu ne pojavljuje.

Mi ne živimo u takvom svetu, ali, na sreću, postoji nekoliko načina da se to spreči. Danas smo odlučili da bolje upoznamo i shvatimo šta je hitna kontracepcija, zašto se ne smatra abortusom i kakve posledice žene mogu imati nakon upotrebe.

Koje su opcije za hitnu kontracepciju?

Tablete se mogu kupiti u apoteci bez recepta. Tabletu treba uzeti u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksa, ali što pre to uradite, to bolje. Na primer, ako uzimate tabletu nakon tri dana – ona će smanjiti rizik od trudnoće za 89 procenata, a ako uradite u roku od 24 sata, onda za 95 procenata.

Ko može da je koristi?

Hitna kontracepcija može biti neophodna za svaku ženu ili devojku u reproduktivnom dobu kako bi se izbegla neželjena trudnoća. Apsolutne medicinske kontraindikacije ne postoje. Takođe ne postoji starosna granica.

Da li se ovo smatra abortusom?

Hitna kontracepcija se ne smatra abortusom i ne šteti već postojećoj trudnoći. Tablete sprečavaju da jajna ćelija bide oplođena spermatozoidima. Ne stvara se embrion, što znači da ne dolazi do abortusa. Abortus se može smatrati samo uništenjem postojećeg embriona. Svetska zdravstvena organizacija navodi da upotreba lekova koji sprečavaju trudnoću, u slučajevima kada je trudnoća već došla – ne šteti zdravlju majke i fetusa.

Postoje li kontraindikacije?

Iznenađujuće, vaša težina je najznačajnija. Efikasnost tableta se smanjuje u zavisnosti od toga koliko ste teški. U dve studije sprovedene 2011. i 2015. godine, utvrđeno je da žene sa BMI većim od 25 i žene koje teže više od 80 kilograma češće zatrudne čak i nakon uzimanja tableta.

Koji su neželjeni efekti?

Kada uzimate pilule za hitnu kontracepciju, možete imati mučninu, povraćanje, bol u stomaku, vrtoglavicu, osetljivost grudi.

Ako ste zabrinuti da li je lek radio, možete napraviti dodatni test trudnoće nedelju ili dve nakon uzimanja.

Može li tableta dovesti do neplodnosti?

Čak i ponovna upotreba hitne kontracepcije ne utiče negativno na izglede za trudnoću u budućnosti. Ipak, doktori savetuju da se pilule ne koristite kao alternativa kontraceptivnim sredstvima. Ako ne planirate trudnoću i želite da budete sigurni, treba da razgovarate sa svojim ginekologom o mogućnostima zaštite od začeća koje su vam dostupne.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter