Izvor:
08.06.2019 u 12:04
0

NAUKA NUDI ODGOVORE: Komarci doista biraju koga bi radije ugrizli!

Za one koje izgrizu do suza, najčešće kažemo kako imaju slatku krv. Mnogo je mitova zašto komarci jedne grizu više, a od drugih beže kao vrag od tamjana. Postoji čak i teorija ako se najedete banana da vam se neće približavati na kilometar.

Nauka nudi odgovore čak i na ovo pitanje. Komarci doista biraju koga bi radije ugrizli, a evo popisa ko im je najdraža hrana na jelovniku.

Osobe krvne grupe nulta

Ljudi koji imaju krvnu grupu 0 komarcima su prava poslastica. Na uzorku od 64 osoba to su dokazali naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u.

Trudnice

Kada su žene trudne njihovo telo proizvodi znatno više topline, što posebno privlači komarce. U jednom od brojnih istraživanja o načinu na koji se prenosi malarija, lekari su otkrili kako trudnice komarce privlače čak dva puta više no žene koje nisu trudne.

Alkohol

Naučnici su dali 11-torici muškaraca da popiju 3,5 decilitra piva. Samo jedan među njima nije popio kap alkohola. Potom su merili udeo alkohola u znoju i broj ugriza komaraca. Ovo zanimljivo i maleno istraživanje urodilo je zaključkom kako komarci, osim što im se sviđa da piju krv uživaju i u alkoholu u krvi.

Smrad

Znoj i neugodan miris komarcima je isto što i biku crvena krpa toreadora. Naučnici su evidentirali kako pojedina ljudska tela izlučuju mirise koji komarce privlače, ali i one mirise koji ih odbijaju. Nastojali su da izoluju činioce, međutim, za sada još nije poznato koji ih tačno telesni mirisi odbijaju. Znoj i smrad ih, definitvno, privlače.

Kožni mikrobi

Na našoj koži žive bakterije koje emitiraju mirise, koji komarce pozivaju na ugriz ili odbijaju. Nije poznato koje bakterije izlučuju supstance koje peivlače komarce, međutim, evidentirano je kako su pojedine osobe, koje su imale određene bakterijske alergije, bile odbojne malim krvopijama.

Izvor: Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter