Izvor:
07.05.2016 u 16:57
0

LAŽ ILI ISTINA? Saznajte da li je ŠEĆER zaista toliko štetan

S obzirom da je izbegavanje šećera trenutno veoma popularno, to znači da sada ima onu ulogu koju su zasićene masti imale 80-ih godina prošlog veka. Zbog toga se šećer danas optužuje za epidemiju gojaznosti za koju su nekada bile odgovorne masti.

Međutim, postavlja se pitanje, da li je svakodnevo konzumiranje šećera toliko opasno?

U novinama i brojnim dokumentarnim emisijama preovladava mišljenje da je šećer oličenje zla i da ćete postati zavisni od tog primamljivog osećaja euforije koji može samo mlečna čokolada da vam pruži, kao i da ćete na kraju završiti gojazni.

Ističe se da je šećer povezan sa brojnim bolestima kao što su dijabetes, hipertenzija i srčane bolesti. Međutim, sve ova stanja izazivaju višestruki faktori. Njihovu pojavu ne možete da pripišete samo unosu šećera. Način života i druge navike u ishrani su takođe odgovorni, a ono što je jasno jeste da je fizička aktivnost u poslednjih 30 godina smanjena jer sve više vremena provodimo na stolici ili u krevetu, nago na nogama.

Šećer prvenstveno dobijamo iz ugljenih hidrata tako da žitarice, krompir, povrće, testenina i pirinač, između ostalih, obezbeđuju dnevni unos koji nam daje dovoljno energije. Šećer se samo klasifikuje kao ugljeni hidrat pa smo došli do toga da koristimo šećere kao izvor energije, potpuno zanemarujući činjenicu da je to način za proizvodnju energije.

Sa druge strane, ako smatrate da ste preterali sa unosom šećera, postoji nekoliko simpoma koji će vas upozoriti na to. Moguće je probuditi se sa bolovima u zglobovima, zub može da vas zaboli iako sta nedavno bili na kontroli kod zubara, loše ste raspoloženi, umorni više nego inače, slabo koncentrisani ili vas je glad probudila u „gluvo“ doba noći.

Da zaključimo, ako ste umereni u svemu, osećaćete se mnogo bolje, ali ako preterujete ne očekujte da budete zdravi. Šećer sam po sebi vam neće napraviti mnogo problema, ali ako ne trenirate, ne pijete vodu, ne konzumirate voće i povrće, može biti posledica.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter