Izvor:
03.06.2019 u 08:42
0

OBRATITE PAŽNJU: Da li plivanje u bazenu može biti opasno po zdravlje?

Iako se čini da leto neće još skoro, sudeći po kišama, kalendarski je već odavno trebalo da krene sezona kupanja. Za većinu nas odlazak na bazen predstavlja jednu od omiljenih i obaveznih letnjih i opštih aktivnosti. Ali, bazeni nekada ne važe za higijenski najbezbednije mesto, jer mogu biti puni bakterija koje donose kupači- deca i odrasli.

Ako se nivo dezinfekcionih sredstava u bazenima ne održava na potrebnom nivou, mikrobi se mogu umnožavati i izazvati bolesti i razne vrste problema. Bakterije se takođe mogu pojaviti i na vašim kupaćim kostimima, pa su žene su posebno sklone infekcijama koje nastaju na ovaj način. Vlažni kupaći kostimi pružaju idealno mesto za razmnožavanje bakterija koje mogu izazvati urinarnu infekciju.

Postoji razlog zašto bazeni sadrže hlor u higijenske svrhe- da se razvoj mikroorganizama zaustavi. Rezultati istraživanja ukazuju da više od 90% mokraćne kiseline pronađene u bazenu dolazi od ljudskog urina.[1] Urinarna kiselina u interakciji sa hlorom može dovesti do stvaranja toksičnih jedinjenja, koja mogu biti potencijalno štetna za naše zdravlje.


[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080219161946.htm

Često se osobama sklonim urinarnim infekcijama savetuje izbegavanje kupanja u bazenu. Kod dece, naročito devojčica, koje imaju vrlo osetljivu kožu u području oko uretralnog kanala, izlaganje bazenskoj vodi može iritirati ovo područje. Međutim, dokazano je da izlaganje bazenskoj vodi samo po sebi ne može prouzrokovati infekciju urinarnog sistema.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju temeljno tuširanje pre korišćenja bazena, kao i izbegavanje istog, ukoliko već imate bilo koju drugu infekciju ili prehladu. Na ovaj način smanjuje se mogućnost nastanka urinarnih ili drugih infekcija pri kupanju u bazenima.

Da biste dodatno smanjili šanse za razvoj urinarnih infekcija, nemojte ceo dan provesti u mokrom kupaćem kostimu. Promenite ga i presvucite se u suvu odeću što je pre moguće, a najbolje odmah nakon što završite sa plivanjem. Kostim operite nakon svake upotrebe, da biste sprečili prodor bakterija sa kupaćeg kostima na vašu kožu i urinarni sistem. Iako je bitno voditi računa o higijeni u cilju prevencije ovih infekcija, istraživanja su pokazala da higijenske navike u vezi kupanja ne mogu biti direktno uzrok nastanka urinarne infekcije. Ukoliko dođe do infekcije, poželjno je obratiti se lekaru kako biste utvrdili njen stvaran uzrok.

Kao preporuku prevencije svih urinarnih infekcija preporučuje se Naturoplex®, potpuno prirodan proizvod, uspešan u tretmanu svih urinarnih infekcija.

Autor: Promo/Abela Pharm

Naturoplex® je proizvod na prirodnoj bazi, koji je već 15 godina uspešan u tretmanu urinarnih infekcija. Naturoplex® pomaže da se tegobe i bol pri mokrenju značajno ublaže već na početku primene. Ima antibakterijsko, antiinflamatorno, analgetičko i diuretičko dejstvo.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter