Izvor:
13.04.2019 u 12:19
0

KAKO DO BOLJEG ZDRAVLJA DECE: Pustite ih da trče po parku ili livadi, neka se dobro iskaču!

Da nam budu zdravi opuštena igra s drugarima i sloboda kretanja zapravo su sve što deci treba.

Nažalost, danas deca većinu vremena provode sedeći. Gledanje televizije i igranje igrica postale su njihove omiljene aktivnosti, koje su ih prikovale za stolicu i zatvorile u četiri zida.

Upravo zbog manjka kretanja sve više raste broj gojazne dece, pa je u porastu dijabetes tipa 2, koji se nekada javljao nakon četrdesete godine života. Zbog toga stručnjaci preporučuju da deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da gledaju TV, a starijoj deci gledanje televizije treba ograničiti na 30 do 45 minuta dnevno. Takođe bi bilo dobro da se uvede dan bez ekrana.

Igre koje deca vole
Naravno, nekada je tako nešto naprosto nemoguće, pogotovo kada nastupi ružno vreme. Ali, uz zabavne aktivnosti i tada je moguće ograničiti gledanje na razumnu količinu. Ovo su neke od igara koje deca vole i mogu se njih igrati satima: žmurke, sakrivanje predmeta, igranje košarke pomoću kantice i loptica od papira, igranje balonima, kampovanje ili piknik s omiljenim igračkama, crtanje ili igranje plastelinom… Rezultat će biti opšte veselje i smeh, a vreme će proleteti.

Pustite ih da trče po parku ili livadi
Za vreme lepih dana ne morate razvoziti decu na sve moguće aktivnosti. Imate mnoštvo besplatnih mogućnosti nadohvat ruke. Dovoljno je da detetu omogućite trčanje po parku. Ono jača srce i poboljšava sposobnost tela da svojim ćelijama dostavi potreban kiseonik. Da bi mališan bio jači i zdraviji, dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu ili po drveću, naravno, uz budno oko roditelja.

Na taj način se jačaju mišići i povećava njihov tonus. Svi znamo da je uz vežbanje vrlo bitno i istezanje. Dete upravo to radi svaki put kada pokušava da dohvati igračku ili vežba špagu. Opuštena igra s drugarima i sloboda kretanja u prirodi zapravo je sve što deci treba.

Neka se dobro iskaču
Dakle, ako želite da vaša deca budu zdravija, spretnija, da se bolje koncentrišu ili uče, odvedite ih napolje da se iskaču do mile volje. A kao bonus – bolje će spavati, više sarađivati i imati manje ispada besa.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Printscreen/YouTube/celeb902

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter