Izvor:
02.12.2018 u 08:55
0

MAK ZA GRČEVE U STOMAKU: Prava riznica zdravlja!

Mak sadrži mnoštvo minerala, jod, mangan, magnezijum, cink, bakar, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Bakar reguliše stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca. Kalijum, koji se nalazi u maku je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju oboljenja kardiovaskularog sistema.

Sadrži i nezasićene masne kiseline, pre svega linolnu i oleinsku kiselinu, tiamin, riboflavin, lecitin, kao i enzime koji poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, varenje i stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.

Mak sadrži veliku količinu antioksidantnih materija koje pre svega imaju preventivno dejstvo kada su u pitanju zapaljenska oboljenja, ali i maligna oboljenja svih tkiva organizma. Može smanjiti bolove i tegobe reumatizma, ubrzati proces zarastanja zapaljenskih procesa i rana na koži.
Takođe može pomoći u zaštiti kardiovaskularnog sistema, regulisanja krvnog pritiska i zgrušavanja krvi.

Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, kod problema sa spavanjem, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.

Možemo praviti zdrave sirove kolače od mlevenog maka, tako što pomešamo mak i mlevene urme i oblikujemo u kuglice koje možemo uvaljati u kokos ili mlevene lešnjake.
Takođe je veoma ukusna sirova torta od maka koja se sastoji iz dva sloja. Podloga su mleveni orasi ili bademi i mlevene urme a u fil ide mleveni mak, suvo grožđe, neki prirodni zasladjivač i ulje od kokosa.

Što se tiče kvaliteta, nadaleko je čuven makedonski mak ili afion po kome je Makedonija bila poznata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter