Izvor:
22.11.2018 u 11:38
0

ODLIČAN LEK PROTIV ANEMIJE: Sezona je cvekle, jedite je što češće!

Za mnoge je cvekla nezanimljivo i ne baš ukusno ukiseljeno povrće koje najčešće ostane zaboravljeno u ostavi ili frižideru, pa je na kraju često bacimo.

Ali u poslednje vreme ovaj crveni koren je na izuzetno dobrom glasu. Zašto? Zato što je superhrana koja je dobra za srce, mišiće i mozak, a pritom se može spremati na razne načine. Cvekla sadrži i dosta šećera, pa je ukusna i onima koji inače ne vole povrće, a isto tako je odličan izbor ako pazite na liniju jer 100 grama ima samo 36 kalorija.

Evo zašto ovo zdravo povrće zaslužuje da bude redovno na vašem jelovniku.

Snižava visok pritisak – Ovo jedan je od najčešćih ozbiljnih zdravstvenih problema. Tu pomaže cvekla! Bogata je materijama koje šire krvne sudove i snižavaju pritisak. Istraživanje je pokazalo da je dovoljno uzimati jednu čašu soka sveže ili 250 g kuvane cvekle na dan, pa bi u roku od samo dve nedelje pritisak trebalo da padne na prihvatljive vrednosti.

Daje energiju – Pošto cvekla širi krvne sudove, kiseonik lakše dopire do mišića, što znači da ćete imati više energije i bićete izdržljiviji. To je posebno važno za sportiste, ali i za sve koji žive aktivnim životom. Preporuka je da popijte sok od sveže cvekle sat vremena pre odlaska u teretanu ili na trčanje.

Poboljšava rad mozga – Cvekla napaja kiseonikom mišiće i mozak, pa pomaže da razmišljate brže i bistrije.

Pomaže kod probave – Samo 150 g cvekle sadrži oko 3,5 g vlakana, i to uglavnom onih koji pomažu probavi i sprečavaju zatvor. A redovna stolica najbolja je prevencija protiv nastanka hemoroida.

Puna je antioksidansa – Veličanstvena tamnocrvena boja pokazuje da je cvekla krcata antioksidantima koji igraju važnu ulogu u sprečavanju mnogih teških bolesti.

Leči anemiju – Samo jedna šolja sveže narendane cvekle na dan povećava broj crvenih krvnih zrnaca u telu. Osim što obiluje gvožđem, puna je i vitamina C, koji pomaže da se ono lakše apsorbuje.

Kako je uvrstiti u jelovnik
Iscedite je ili izblendirajte za sok, zajedno s šargarepom i jabukom, da bude ukusnija. Ovo je odličan lek za anemiju. Narendajte je u salatu i kombinujte sa celerom i šargarepom. Od kuvane cvekle napravite supu ili je jednostavno jedite uz obrok kao kiselu salatu.

Upozorenje
Ako primetite da vam je mokraća ružičasta, ne paničite: to nije krv, nego boja nastala od cvekle koju ste pojeli! Ona vam može obojiti i stolicu.

Izvor: Kurir
Foto: Press.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter