Izvor:
04.05.2016 u 00:49
0

ČUDESNO LEKOVITA: Saznajte sve prednosti ČUVARKUĆE

Kako kod nas, tako i u svetu, čuvarkuća je veoma poznata biljka. Mnogi je drže na prozoru, krovu, u bašti… Dobila je ime po tome što se nekada verovalo da zaista ima čudotvorne moći kada je u pitanju zaštita od bolesti, veštica i udara groma, pa se zbog toga masovno gajila.

O njenoj vrednosti govore zapisi sačuvani još iz devetog veka, u odredbama Karla Velikog, koji je svojim podanicima u ruralnim sredinama nalagao da uzgajaju 72 važne biljke, a da "svaki seljak obavezno treba da ima čuvarkuću".

Njeni debeli listovi zadržavaju veliku količinu vode kroz duži vremenski period, pa joj nije potrebno mnogo zemlje i uspešno opstaje na kamenitom tlu.

Čuvarkuću smatraju jednim od najsigurnijih "prirodnih lekova", bez ikakvih štetnih posledica. Prvenstveno se njeni listovi mogu stavljati na lice, jer sok sadrže mnoštvo korisnih nutrijenata koji hrane i ujedno zatežu kožu. Sok, inače, odlično hidrira i omekšava grubu ili ispucalu kožu laktova, ruku i peta.

Čuvarkuća sadrži sluz, smolu, kalcijum malat, masno ulje, jabučnu kiselinu pa je izuzetna u borbi protiv kožnih bolesti, bolova u uhu, različitih upala,opekotina, herpesa

Da bi se lečili čuvarkućom dovoljno je istisnuti 2-3 ml soka iz lista i naneti na bolno mesto.

Takođe, moguće je iseckati ili samleti listove, ubaciti u prirodni med, ostaviti da odstoji 7 dana i konzumirati po jednu kašičicu tri puta dnevno. Prva kašika uzima se ujutru odmah nakon buđenja, druga u toku dana između obroka, a treća pred spavanje. Ova smesa je čuvena po tome što leči miome i ciste na materici.

Ono što je još lakše uraditi je skuvati čaj od čuvarkuće. Potrebno je svega 10 grama sveže biljke, 250 mililitara vode i 15 minuta. Čaj će pomoći kod menstrualnih bolova, obilnih menstruacija, čireva.

Iskoristite sve prednosti ove biljke i ostanite zdravi!

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter