Izvor:
21.07.2018 u 19:02
0

OBRATITE PAŽNJU: Maslinovo ulje je dobro za zdravlje, ali evo kada nikako ne smete da ga koristite!

Cenjeno zbog raznih primena u kulinarstvu, zdravlju i lepoti, maslinovo ulje već je vekovima tražena roba među raznim kulturama i na raznim kontinentima.

Iako nema dileme o njegovoj svestranosti i koristima, ipak postoje zadaci koje maslinovo ulje ne može (ili ne sme) da obavlja. Zato, pre nego što sledeći put nalijete maslinovo ulje, razmislite da li je ono najbolji izbor za zadatak koji je pred vama. Evo u kojim situacijama bi trebalo da razmislite o alternativama.

Kada ne znate njegovo poreklo

Pre nego se bacite na pripremu hrane ili proizvoda za negu kože s maslinovim ulje, pobrinite se da znate da u bočici imate pravu stvar. Prema nekim istraživanjima, čak 80% italijanskih maslinovih ulja koje možemo pronaći u prodavnicama zapravo su “prevare”.

Postoje tri vrste takvih ulja:

1) Pomešana ulja slabog kvaliteta s uljima višeg kvaliteta

2) Pakovanje starog (ili čak užeglog) ulja koje je ostalo na zalihama i prodavanje takvih pakovanja kao da su sveža i

3) Pakovanje proizvoda poput sojinog ili suncokretovog ulja i podmetanje takvih boca umesto pravog maslinovog ulja

Za prženje

Neki nutricionisti tvrde kako maslinovo ulje, vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno za srce kada je izloženo temperaturama višim od njegove tačke dimljenja. Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će se (poput svih ostalih ulja) njegova struktura raspadati. Većina nutricionističkih vrednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, poput omega-3 masnih kiselina, uništava se tokom procesa zagrevanja. Umesto toga, koristite maslinovo ulje kao “začin” kada je jelo gotovo.

Na roštilju

Postoji puno recepata koji savetuju mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima pre nego ih bacite na roštilj. Iako ova metoda zapravo ne može da vam naštetiti, neće vam puno ni pomoći – maslinovo ulje jednostavno će izgoreti. Iako hrana na roštilju zapravo ne treba puno ulja, rešetke je potrebno dobro nauljiti (ali za to je potrebno ulje s puno višom tačkom dimljenja od maslinovog ulja). Kada je hrana gotova, tada je vreme za korišćenje maslinovog ulja!

Kao nega za kožu sklonu aknama

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbežan sastojak u pripremi svojih sapuna, losiona i ostalih proizvoda za negu kože. Iako nema sumnje u efikasnost maslinovog ulja u takvim situacijama, nažalost ono može da napravi priličan “nered” na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni “lek za sve”.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter