Izvor:
23.02.2018 u 15:30
0

IMA DUGU TRADICIJU: Ovaj namaz pruža duži osećaj sitosti i sprečava prejedanje!

Humus je popularno jelo sa Bliskog istoka, a postalo je trend u ishrani tokom prethodne decenije. Ono se sve češće nalazi i na trpezi naših domaćica, upravo zbog svojih hranljivih svojstva.

Arapski namaz humus se priprema od kuvanih leblebija, paste od susama, limuna i belog luka, a veoma je dobar za zdravlje jer sadrži mnogo vitamina, minerala i zdravih masti.

Osnovni sastojak humusa je leblebija, biljka koja je odličan izvor gvožđa.

Mnogi ljudi koji se opredele za vegansku ili vegeterijansku ishranu su zabrinuti zbog deficita gvožđa u organizmu, zbog čega se trude da humus bude zastupljen na njihovom svakodnevnom meniju.

"Osim toga, leblebija sadrži i vitamin C koji pomaže apsorpciji gvožđa", objašnjava Sara Vikers za "Medikal dejli" (Medical Daily) i dodaje da konzumiranje humusa može da pomogne ljudima koji imaju problema sa anemijom.

Zbog pogrešnog uverenja da samo meso sadrži mnogo proteina, postoji veliki broj biljaka koje sadrže ovu materiju – a humus je jedna od njih.

Humus je bogat izvor proteina, stvara duži osećaj sitosti i sprečava prejedanje.

"Ako želite da smanjite unos prerađenih životnjskih masti, možete koristiti humus kao zamenu za maslac ili majonez", savetuje Sara.

Sam humus ima odličan ukus, a na tržištu možete pronaći ovaj namaz i sa čilijem, avokadom, kikirikijem.

Izvor: B92
Foto: instagram/jaleoenlacocina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter