NAJZDRAVIJE CITRUSNO VOĆE: Pegla bore, razbija kamen u bubregu, štiti telo od malignih oboljenja!

 

Kumkvat je veoma ukusno, zdravo i zanimljivo voće. Izgledom neodoljivo podseća na mini pomorandžu, ali ima nešto kiseliji ukus. Znatno je sitnije, pa po proporcijama odgovara veličini kivija.

Glavna karakteristika ovog ploda je što se, za razliku od drugih sličnih citrusnih biljaka, jede zajedno sa korom koja je prepuna hranljivih materija i veoma korisna za zdravlje.

Ovo voće kao i većina citrusa sadrži velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. Ako do sad niste, mi ćemo vam navesti nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da probate ovo voće.

Jača imunitet

Kumkvat je fenomenalan izvorvitamina C, i to sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta i idealan je saveznik u borbi protiv prehlade i gripa.

Za lepšu i zdraviju kožu

Kada govorimo o antioksidansima, trebamo spomenuti i koliko je dobar kumkvat za kožu. Naime, on štiti epiderm i posebno se savetuje da ga konzumirate ukoliko se izlažete sunčevim zracima. On će blokirati štetno UV zračenje i sprečiti oštećenja na koži, a zaštitiće vas i od pojave melanoma. Veoma je efikasan i kad je uklanjanje bora u pitanju, a kod starijih osoba provereno uklanja istaračke pege.

Koristite mini pomorandže za mršavljenje

Ukoliko tražite efikasan i zdrav način da izgubite višak kilograma, mini pomorandža je siguran izbor koji će vas oduševiti. Uključite ga u svoju svakodnevnu ishranu i pomozite vašem telu da se reši viška soli, vode i masnoća. Kumkvat za mršavljenje je delotvorno rešenje, ali imajte na umu da je potrebno da budete i fizički aktivni kako bi postigli najbolje rezultate.

Popravlja vid i štiti oči

Lekovitim svojstvima kumkvata dodaćemo i činjenicu da kombinacija vitamina A i beta karotena, kojima ovo voće obiluje, veoma povoljno utiču na zdravlje očiju i na sam vid.Ukoliko imate problema sa čulom vida, najbolje rešenje jeste da redovno konzumirate kumkvat voće. Ono će sprečiti sve degenerativne promene, primetićete i značajan napredak i poboljšanje, a ujedno ćete smanjiti rizik od pojave katarakte.

Štiti od malignih obolenja

Pošto sadrži dosta antioksidanata, kao što su lutein, karotenoidi i tianin, osobina koja je veoma važna za vaš organizam jeste da se on uspešno bori protiv razvoja tumora. Flavonoidi kojima obiluje kumkvat voće sprečavaju mutacije koje dovode do pojave kancera, a kod već obolelih osoba pomoći će njegov razvoj i dalje širenje.

Stil
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost