Izvor:
25.06.2016 u 16:48
0

NOVA ISTRAŽIVANJA DOKAZUJU: Vegetarijanci imaju veće sklonosti ka mentalnim poremećajima

Veganska ishrana nepoznata je među tradicionalnim ljudskim kulturama. Zubar i istraživač Veston Prajs (Weston Price) je još početkom XX veka tražio dokaze o postojanju vegetarijanaca u ranim društvima, ali nije ih našao. S obzirom da veganska ishrana u prirodi ne omogućava vitamin B12 i veoma malo korisnih omega-3 masnih kiselina, nije ni čudo što su ljudi nastavili da jedu životinje i namirnice životinjskog porekla.

Danas se DHA može dobiti iz algi (to je glavni član dugog lanca omega3 masnih kiselina u mozgu), i suplement B12. To nije bilo moguće do pre nekoliko godina, i malo je dokaza da DHA suplementi mogu da budu korisni za mozak.

Stalno smo podsticani da jedemo više povrća i voća a manje mesa. Lekari savetuju da je to zdravije za naša tela i za našu planetu. Sve to ne bi bio problem, dok ne stignemo do potreba za proteinima. U mesu i u namirnicama životinjskog porekla, nalaze se hranljive supstance koje su važne za naš mozak. Sajt Psychology Today izdvaja jednu od najsvežijih studija koja proučava povezanost vegetarijanske ishrane i mentalnih poremećaja.

Ono što je zanimljivo u vezi sa opštim trendom (u istraživanjima) da vegetarijanci nisu toliko mentalno zdravi kao omnivore (oni koji se hrane mesom) jesu činjenice da su vegetarijanci bolji u drugim oblastima zdravlja. Obrazovaniji su, kao populacija su mlađi, manje puše i piju, više vežbaju, i brinu o kvalitetu hrane. Međutim, vegetarijanci su češće žene koje se više od muškaraca povezuju sa anksioznošću, depresijom i poremećajima ishrane.

U skoro svim studijama koje su rađene u prošlosti rezultati pokazuju da je vegetarijanstvo povezano sa većom stopom depresije, anksioznosti, i posebno poremećajima ishrane.

Ova nova studija sprovedena u Nemačkoj posebno je značajna jer mentalni poremećaji nisu određeni odgovorima ili upitnicima već putem obimnih kliničkih intervjua koji su sproveli psihijatri i psiholozi. Istraživači su spajali omnivore sa vegetarijancima na osnovu godina, obrazovanja, pola…
Kada su istraživači došli do teme depresivnih, anksioznih i drugih poremećaja, oni koji su uglavnom vegetarijanci bili su ranjiviji, a striktni vegetarijanci najranjiviji.

U poređenju sa populacijom generalno, vegetarijanci su imali veće sklonosti ka mentalnim poremećajima. Rizik za mentalne poremećaje kod vegetarijanaca ide i do 3 puta više. Oni koji su konzumirali manje mesa bili su depresivniji od onih koji nisu imali mentalne poremećaje. Količina povrća, voća, ribe i brze hrane nije imala uticajni obrazac koji bi razdvajao one sa i bez mentalnih poremećaja (osim ribe koja je povezana sa smanjenom anksioznošću).

Istina je uglavnom negde na sredini, a to je da nedostaci u vegetarijanskoj ishrani (omega-3 masne kiseline, B12, cink i kreatin) mogu da ubrzaju ili pogoršaju mentalne poremećaje koji već postoje, zaključuje sajt Psichology Today.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter