parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

CVEKLA UBLAŽAVA NIZ TEGOBA: Ova superbiljka predstavlja dragocenu pomoć u borbi protiv raka dojke i ateroskleroze!

 

Bilo da se konzumira kao salata ili u obliku soka, bilo da koristite njen koren ili i nadzemni deo, sveža cvekla je moćan antioksidans koji ne samo da preventivno utiče na zdravlje nego i ublažava niz tegoba – od hipertenzije i povišenog nivoa holesterola do anemije i oboljenja jetre. Karakteristična bordo boja korena potiče od biljnog pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumorske mase i podstiče obnavljanje krvnih ćelija, što je posebno značajno usled malokrvnosti. Zahvaljujući visokom procentu joda, ovo povrće predstavlja dragocenu pomoć u borbi protiv raka dojke i ateroskleroze, a dokazano je i da usporava starenje organizma.
Ipak, ono zbog čega cvekla spada u superbiljke jeste obilje betanina i betaina, lekovitih jedinjenja koja “bude” metabolizam, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, povećavaju elastičnost krvnih sudova, ali i stimulišu rad probavnih organa – žuči, želuca i jetre – a pre svega u slučaju masne jetre, žutice, pa i ciroze. Dobar je izvor gvožđa, a radi boljeg usvajanja ovog minerala cveklu je potrebno konzumirati presnu, zajedno s listovima, u vidu salate s dodatkom limunovog soka. Naime, vitamin C pomaže iskorišćavanje gvožđa u organizmu, pa se savetuje konzumiranje kombinacija ovih namirnica, a sam list cvekle sadrži znatne količine ovog vitamina. S druge strane, crni i zeleni čaj sadrže supstance koje smanjuju apsorpciju gvožđa, pa ih treba uzimati samo između obroka, a ne i neposredno pre ili posle jela.
Iako mnogi cveklu nazivaju “prirodnom hemoterapijom”, zbog sposobnosti da suzbija rast kancerogenih ćelija, treba biti obazriv s ovakvim tvrdnjama. Ova supernamirnica ima snažno dejstvo na imunološki i kardiovaskularni sistem, te dokazano cistostatičko dejstvo, ali svakako nije magični lek koji će eliminisati opaku bolest.

 

 

lekovitobilje.rs

Foto/arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja Kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:35 Upoznajte Parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Parovi - Live
00:00 Parovi - Žurka