Izvor:
02.12.2019 u 18:51
0

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI: Evo 7 znakova da našem telu treba više hranljivih materija!

Stručnjaci tvrde da u organizam kroz ishranu unosimo sve potrebne supstance neophodne za normalno funkcionisanje, ali teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo, s obzirom na naš veoma često nezdrav način ishrane i životni stil.

Ipak, ukoliko oseti neki neophodan nedostatak, naš organizam će se sam oglasiti.

Evo 7 jasnih znakova da našem telu treba više zdravih, hranljivih materija:

1. Krhka kosa i nokti

Moguće da vam nedostaje biotin, koji se nalazi u žitaricama, jajima, mlečnim proizvodima i orašastim plodovima, kao i u namirnicama bogatim proteinima poput lososa, piletine, a njegov nedostatak naše telo ispoljava kroz suve krajeve kose i krhke nokte, koji se slome za tili čas. Takođe, nedostatak biotina može izazvati probleme sa kožom lica, iritacijama i perutanjem.

2. Tegobe sa probavom

Ako vas muče konstipacija ili dijareja i mučnina, a sigurni ste da u pitanju nije pokvarena hrana, možda je vašem telu neophodno više B3 vitamina, koji je veoma bitan za detoksikaciju i pročišćavanje organizma. Ovog vitamina ima u mesu, ribi, jajima, zelenom povrću, orašastim plodovima i žitaricama, pa u skladu sa tim korigujte svoju ishranu.

3. Trudnoća

U trudnoći se preporučuje više folne kiseline jer je ona bitna za pravilan razvoj deteta. Ishranom ćete je uneti ako jedete spanać, brokoli ili grašak.

4. Modrice

Ako vam se na koži neobično lako stvaraju modrice, verovatno vam nedostaje vitamina C, koji je osim za dobar imunitet jako važan za elastičnost vena. Vitaminom C bogati su citrusi, bobičasto voće, jagode i ananas.

5. Ispucali očni kpilari

Pucanje očnih kapilara izaziva nedostatak B2 vitamina, neophodnog za vid, rast i stvaranje energije. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, jajima, mesu, ribi, orašastim plodovima i žitaricama.

6. Ukočenost

Ovo je znak da vam nedostaje kalcijuma, koji je bitan za rad mišićnog i nervnog sistema, regulaciju krvnog pritiska, kao i za čvrste kosti i kvalitetne zube. U organizam ćete ga uneti kroz mlečne proizvode, orašaste plodove, tunu ili lisnato zeleno povrće.

7. Grčevi u mišićima nogu

Ovo je jasan pokazatelj nedostatka magnezijuma, koji ima oko 300 različitih funkcija u našem organizmu, uključujući i normalan rad mišića. Njime obiluju žitarice, riba i mahunarke.

U skladu sa znacima koje vam telo šalje, korigujte svoju ishranu i osposobite svoj organizam za svakodnevno obavljanje dnevnih aktivnosti bez bola i napetosti, jer sami sebi možete pomoći na zdrav i jednostavan način.

Izvor: Lepota i Zdravlje
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter