Izvor:
06.11.2019 u 20:22
0

IMA NADE: Evo ZBOG ČEGA je GLUTEN možda dobar za naše zdravlje!

Nova istraživanja pokazuju da dijeta bez glutena nije dobra za creva.

Dijeta koja odbacuje gluten – protein koji se nalazi u namirnicama kao što su hleb, testenine i žitarice – poslednjih godina je naglo postala popularna.

Ali sada istraživači sa univerziteta Šefild i Riding kažu da je izbegavanje ovih proizvoda možda besmisleno. Naime, dali su zdravim volonterima, kojima nije dijagnostifikovana osetljivost na gluten, da dva puta dnevno tokom dve nedelje dodaju organski ili mešavinu bez glutena u hranu.

Studija, objavljena u časopisu Gastroenterolozi, otkrila je da grupa koja je jela gluten nije imala više stomačnih tegoba od one u grupi bez glutena.

Dr Paola Tosi, sa Univerziteta Riding, kaže: – Čini se da glutenu često nije opravdano data uloga negativca u našoj ishrani.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter