Izvor:
22.10.2019 u 11:18
0

IMATE PROBLEM SA KONCETRACIJOM? Ovo je hrana koja poboljšava stanje mozga!

Naš mozak neumorno radi.

Čak i za vreme spavanja on ostaje aktivan, razdvajajući informacije i stvarajući nove veze između neurona. U trenucima velike intelektualne aktivnosti može potrošiti do 20% svih kalorija koje telo sagoreva. Kako podržati njegov rad tako da nam služi dugi niz godina? Da li hrana zaista može poboljšati stanje mozga?

Mozak je nesumnjivo najvažniji organ u našem telu. To je vrsta komandnog centra bez kojeg prestaju sve ostale vitalne funkcije. To je izuzetno komplikovan i delikatan organ, ali na sreću, svako od nas ima veliki uticaj na stanje u kome će nam služiti. Dijeta igra značajnu ulogu u ovom procesu.

Ako patite od problema sa pamćenjem i koncentracijom, prvo bi trebalo da eliminišemo verovatnoću bolesti koje mogu narušiti funkciju mozga. Oni uključuju probleme sa jetrom, anksioznost i depresiju kao i poremećaje u ishrani. Napredna starost i određeni lekovi takođe mogu izazvati „kvar“ mozga i oslabiti intelektualni rad. Međutim, ako su rezultati ispitivanja normalni, ali nam je teško da upamtimo imena tek upoznatih ljudi i još uvek zaboravljamo gde smo stavili ključeve, trebalo bi da obratimo pažnju na našu ishranu.

Neprocenjiva snaga vitamina

Glukoza, vitamini, minerali i kiseonik su osnovno gorivo našeg mozga. Iako je svako od nas svestan važnosti redovnih aktivnosti, pravilna uravnotežena dijeta koja podržava koncentraciju je izazov za mnoge. Krenimo od glukoze. Izvor glukoze su ugljeni hidrati, koje je najbolje koristiti u složenom obliku, tj. koji snabdevaju energijom duže vreme. Stoga je za doručak umesto slatkiša najbolje odabrati hleb od celog zrna pšenice, a kao užinu umesto kalorične poslastice posegnite za šakom orašastih plodova ili semenki bundeve.

Sledeći elementi koji igraju ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema su vitamini grupe B. Možemo ih pronaći u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući meso i morsku ribu – koje su dodatno bogate omega-3, drugim sastojkom koji podržava rad neurona, kao i mahunarkama.

Nažalost, jedan od osnovnih prehrambenih problema sa kojim se bori trenutna generacija je nedostatak vitamina, posebno onih iz grupe B. Stoga je njihova suplementacija možda neophodna, ali u ovom slučaju vredi razmotriti njen oblik – tablete ili suplementaciju bliske prirode. Vredno je zapamtiti da neki preparati mogu nepotrebno opterećivati našu jetru. Prirodni način da obezbedimo vitamine koji su toliko potrebni našem mozgu su prirodni funkcionalni sokovi obogaćeni vitaminskim koktelom koji aktivira nervni sistem. Oni prevashodno sadrže tako dragocene vitamine grupe B, koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje našeg mozga, a često se zasnivaju na onome što sama priroda nudi – na primer, korišćenjem neprocenjivih svojstava ginka bilobe. Ginko biloba, jedna je od najvažnijih biljaka koja se godinama koristi kod lečenja poremećaja pamćenja i poteškoća u koncentraciji.

Minerali na delu

Ne treba zaboraviti na minerale. Gvožđe, cink, magnezijum i kalijum oksigenišu mozak, jačaju koncentraciju i sprečavaju pad raspoloženja. Istraživanja takođe pokazuju da minerali igraju važnu ulogu u inhibiranju nekih stanja, poput anemije. Osigurajmo da naši obroci sadrže dovoljnu količinu povrća i voća – glavnih izvora minerala. Pridržavanje gore navedenih saveta u kombinaciji sa pravom dozom sna i najmanje dva litra mineralne vode dnevno obezbediće nam efikasno pamćenje i vitalnost. Vredno je voditi računa o našem pamćenju i koncentraciji ne samo pre ispita ili važnog razgovora sa šefom. Naš mozak će biti zahvalan ako se unapred pobrinemo za obezbeđivanje svih potrebnih hranljivih materija. Sigurno će nam uzvratiti dugim i produktivnim radom.

Izvor: Cosmopolitan.rs
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter