Izvor:
17.10.2019 u 10:08
0

OBRATITE PAŽNJU: Ove namirnice se ne kvare brzo, ali ih morate adekvatno čuvati!

Neke namirnice imaju vrlo kratak rok trajanja, ali ima i onih koje mogu dugo trajati ako ih pravilno skladištimo i čuvamo.

Kupus

Ako je zamotana u papirnu kesu i stavljena u frižider, glavica kupusa može trajati minimalno mesec dana. Kojom će se brzinom kvariti zavisi i od toga da li je bila suva kada ste je stavili u frižider ili je pak bila vlažna. Ako na spoljnim listovima primetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnim ubrusom.

Sveža cvekla

Čuvanje sveže cvekle na hladnom, tamnom i suvom mestu produžiće njeno trajanje. Ako imate špajz ili podrumski prostor, možete je tamo smestiti, a ako nemate, poslužiće i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove s ploda.

Listove ne morate bacati, nego ih možete iskoristiti za razna jela. Lišće cvekle može se pripremati kao blitva, a možete ga staviti u smuti ili pak dodati salatama. Plod zatim zamotajte u papirnu kesu i odložite na suvo mesto.

Šargarepa

Ključ produžavanja roka trajanja šargarepe jeste u tome da je pravilno osušimo. Šargarepa sama po sebi ispušta dosta vlage pa zbog toga može lakše istruliti. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirne ubruse pa zatim stavite u frižider, rešićete problem nakupljanja vlage pa ćete održati njenu svežinu.

Koren celera

On voli vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada rasečete koren celera, ostatak samo dobro zamotajte i vratite u frižider, gde će bez problema izdržati još barem nedelju dana. Lišće celera odložite u plastičnu kesu ili zamotajte u plastičnu foliju.

Beli luk

Iako je vrlo izdržljiv u raznim sredinama, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 stepeni i umerena vlaga. Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i stavljanja na sobnu temperaturu početi klijati.

Luk

Papirna kesa ili stara plastična mrežasta kesa idealne su za čuvanje luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suv prostor, stoga vodite računa o tome da luk ne držite na vlažnom mestu.

Keleraba

Ovo zanemareno povrće sjajan je izvor vlakana, kalijuma, vitamina A i C. Na hladnom mestu ili u frižideru može izdržati i više od mesec dana.

Izvor: B92.net
Foto: Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter