Izvor:
08.10.2019 u 06:37
0

EGIPATSKA KUHINJA: Koja jela koja morate probati kada ste u Egiptu?!

Egipat je bogat hranom baš kao i istorijom. Ako planirate da posetite ovu istorijski bogatu zemlju, trebalo bi da odvojite vreme i za gastronomske užitke.

Bogata egipatska kuhinja

Kada je u pitanju Egipat, prva stvar koja vam pada na pamet su piramide, drevni hramovi i reka Nil. Sa tako bogatom istorijom, nije čudo da su to prve stvari na koje pomislite. Međutim, postoji još jedan aspekt egipatske kulture koji je takođe veoma važan za putnike, a to je – egipatska kuhinja.

Šta je tipična egipatska hrana? Gde se spremaju najbolja egipatska jela? Koja jela koja morate probati kad ste u Egiptu? Evo šta treba da znate.

Povrće kao logičan izbor

Egipatska kuhinja je mešavina geografije, istorije i religije. Tradicionalna egipatska kuhinja ima mnogo sličnosti sa istočnom mediteranskom hranom i obiluje povrćem. Povrće je važan deo tradicionalne egipatske kuhinje i taj status je zadržalo kako u istoriji, tako i u modernim vremenima. Na povrću Egipćani treba da zahvale bogatom zemljištu duž reke Nil.

Istorijski i ekonomski gledano, povrće je uvek bilo mnogo jeftinije od mesa, što ga je učinilo logičim izborom hrane i samim tim je deo mnogih tradicionalnih egipatskih jela.

Još jedan važan faktor koji čini egipatsku kuhinju jesu Kopti. Oni se pridržavaju strogih pravila u ishrani jer poste, a hrana koju konzumiraju je pretežno veganska.

Meso u skladu sa religijom

Meso je u Egiptu široko rasprostranjeno, a najpopularnije vrste mesa su zečetina, golubije, pileće i pačije. Dostupne vrste mesa su i jagnjetina i govedina, iako se obično koriste za roštilj, a ne u tradicionalnim egipatskim jelima.

Ako ste pri probalju (što ćete verovatno i biti ako se odlučite da letujete u Egiptu) kao što su Dahab, Aleksandrija ili Šarm el Šeik, takođe ćete primetiti obilje morskih plodova koje nećete naći u unutrašnjosti zemlje.

Sir kao važan sastojak egipatske kuhinje

Sir je još jedan važan proizvod i smatra se da je izvorno došao sa Bliskog istoka. Da vam razjasnim – sir je pronađen u brojnim egipatskim grobnicama, a neke su bile stare čak 3.000 godina pre nove ere.

Sir je važan deo tradicionalne egipatske kuhinje i obično se poslužuje za doručak, važan je sastojak nekih jela i sastavni je deo mnogih slatkiša. Sir koji ćete najviše susretati u Egiptu je domijati. To je mekani, slani sir sličan grčkoj feti.

Egipatska kuhinja je veoma raznolika i ima bogatu istoriju. Mnogi sastojci i recepti zadržali su se do današnjih dana i pripremaju se širom zemlje. Egipćani su i u kuhinjskom smislu ostali verni svojim istorijskim korenima.

Gde da nađete tradicionalnu egipatsku kuhinju?

Razumljiv odgovor na ovo pitanje bi bio – svuda. Međutim, kao i u drugim zemljama, neki to bolje rade od drugih. Najbolje je da se raspitate kod vodiča. Još ako su lokalci i znaju područje, imaće najbolje preporuke za vas i biće vam pouzdan izvor.

U suprotnom, pitajte lokalno stanovništvo. To je jedan od uobičajenih, pouzdanih načina za pronalaženje najboljih mesta za klopu i to se radi širom sveta, pa ni Egipat nije izuzetak. Nećete naći lokalno stanovništvo u otmenim hotelskim restoranima. Umesto toga, lokalce ćete naći kako kupuju od uličnih prodavaca ili izlaze u male porodične restorane van prometnih ulica.

Ipak, u zavisnosti od toga gde se nalazite, možda će postojati jezička barijera, pokazivanje uvek pomaže, a Egipćani su vrlo srdačni i prijateljski raspoloženi, pa će vam rado pomoći.

Evo nekoliko dobrih egipatskih restorana koje treba da zabeležite kad ste već tamo:

Kairo: Zooba and Naguib Mahfouz Restaurant and Cafe

Luksor: Al-Sahabi Lane Restaurant and Sofra Restaurant and Cafe

Asuanu: Chef Khalil and Al Makka

Izvor: Rokselana.com
Foto: Pixabay.com/Baronhotels.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter