Izvor:
04.10.2019 u 19:11
0

NUTRICIONISTI REŠILI DILEMU: Brokoli ili karfiol?

Mogu se pripremiti na različite načine, dodavati raznim jelima ili koristiti kao glavno. Međutim, postavlja se pitanje – koja namirnica je zdravija i bolja? U nastavku otkrivamo…

Zdravstvene prednosti brokolija:

Mnogi doktori i nutricionisti se slažu oko činjenice da je povrće poput brokolija izuzetno važno u ishrani zbog visoke nutritivnosti – bogati su vitaminima i nutrijentima koji “poboljšavaju rad srca, bore se protiv raka i balansiraju šećer u krvi”. Takođe sadrži manji nivo kalorija, a dosta vlakna tako da osobu koja ih jede održava dugo vremena sitim. Na sve to, brokoli ima i dosta veliku količinu proteina, za razliku od ostatka povrća.

– smanjuje nivo holesterola
– poboljšava i štiti vid
– čini kosti jakim

Zdravstvene prednosti karfiola:

Karfiol je bogat vitaminima c i L, kacijumom, folnom kiselinom, kalijumom i vlaknima. Takođe sadrži i fitonutrijente koji jačaju imunitet, imaju anti-age dejstvo i bore se protiv raka.

– odličan je izvor antioksidanata
– može pomoći pri gubljenju kilograma

Ko je zdraviji?

Kada je reč o nutrijentima, brokoli se za malo više ističe od karfiola zahvaljujući impresivnoj količini kalcijuma, vitamina K i vlakana. Ipak, obe vrste povrća ne sadrže mnogo kalorija i imaju dosta nutrijenata poput folata, mangana, proteina i drugih vitamina. Dosta su svestrani i mogu se koristiti u svakoj dijeti. Ali, kada bismo morali samo jednog da odaberemo – to bi trebalo da bude brokoli.

Povrće koje spada u grupu kupusa, a među kojima su brokoli, karfiol, kelj, prokelj, kupus itd., sjajni su u rešavanju problema sa zapaljenskim procesima jer se smatraju sumpornim, zbog čega podpomažu metilaciji – biohemijskom procesu našeg tela koji reguliše inflamacije i održava procese detoksikacije optimalnim.

Kako se mogu pripremati?

Već smo vam rekli da su karfiol i brokoli vrlo svestrani, pa samim tim i njihovi načini pripreme.

– možete ih jesti sirove sa malo začina;

– kuvane ili spremljene na pari

– kao zamena za nezdravu hranu u svim oblicima

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter