Izvor:
24.09.2019 u 14:38
0

NIJE NA ODMET ZNATI: Jeli ste pre nekoliko minuta i već osećate glad, EVO I ZBOG ČEGA!

Jeli ste pre nekoliko minuta i već osećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše uticati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu.

Postoji više razloga zbog kojih osećamo glad vrlo brzo nakon što smo jeli, a neke od najčešćih možete pronaći u nastavku teksta. Kada budete svesni razloga, moći ćete da preduzmete potrebne korake da ih rešite – dovoljno će biti samo malo više truda (i odricanja).

Izbegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije deo vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete deset puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati preteranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima ubija glad, ali i pomoći će vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim pritiskom i holesterolom.

Ne konzumirate dovoljno proteina

Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju da smanje unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme.

Proteini se sporije razgrađuju i zato nas duže drže sitima, zbog čega je bitno da ih jedemo u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne trebate se brinuti o unosu proteina jer ih možete dobiti iz biljaka kao što su grašak, mahunarke, orašasti plodovi i semenke.

Jedete previše šećera
Isto kao alkohol, cigarete ili droge, i šećer stvara ovisnost. Zato nije čudno ako osećate glad samo nekoliko minuta nakon što ste pojeli nešto slatko.

Ako želite smanjiti želju za slatkim, onda ćete morati smanjiti unos šećera. Taj deo možda će vam olakšati činjenica da šećer dovodi do gojaznosti, uzrokuje propadanje zuba, a posljedica preteranog unosa može biti i dijabetes tipa

2. Pod velikim ste stresom
Je li vaša svakodnevnica jako stresna? Ako je odgovor pozitivan, ne treba vas čuditi činjenica da ste stalno gladni i da, kada ogladnite, jedete masnu i slatku hranu.

Stručnjaci tvrde da povećan nivo stresa može povećati nivo šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osećaj gladi.

Zbog svega navedenog pokušajte da izbegavate stres. S obzirom na to da je u današnje vreme vrlo teško da ga izbegnete u potpunosti, pronađite neku aktivnost koja će vam pomoći da se oslobodite stresa, ali i smanjite apetit i sve druge komplikacije povezane sa stresom.

Dehidrirani ste

Konzumiranje dovoljne količine vode, barem dva litra dnevno, bitno je za naše zdravlje, ali i za sprečavanje prejedanja. U nekim slučajevima kad mislite da ste gladni, zapravo osećate žeđ.

Bitno je da vaše telo pravilno hidrirate, a ako ste od onih koji zaboravljaju da posegnu za čašom vode, možete da namestite podsetnik na telefonu, napišete poruku na vašem stolu ili pronađite neki svoj način koji će vas podsećati da dovoljno pijete.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter