Izvor:
06.09.2019 u 19:31
0

NAMIRNICA KOJU ĆETE OBOŽAVATI: Lukuma i njene mnogobrojne prednosti!

Koristi se u Peruu godinama, sada u Velikoj Britaniji dobija priznanje za svoju dobrobit. Bilo da je dodate u svoj smoothie ili kašu, otkrićemo zašto bi trebalo da bude vaš novi heroj zdravlja …

Dakle, šta je tačno lukuma?

Ovo mesnato voće iz Perua obično se naziva „jaje voće“, jer ima teksturu sličnu tvrdo kuvanom jajetu. Uzgaja se uglavnom u Peruu i podseća na mango. Što se tiče unutrašnjosti kada je otvorite, dočekaće vas meka, žuta unutrašnjost dovoljno gusta da se može mešati sa drugom hranom, ali u svom najčišćem obliku može biti poprilično gorka. Dolazi u mnogim varijacijama, od smrznutog (sladoled od lukume je najpopularniji u Peruu), preko mlevenog praha, do svežeg voća.

Ispunjena beta karotenom, gvožđem, cinkom, kalcijumom, proteinima i vlaknima, lukuma poboljšava sve, od zdravlja očiju do zdravlja kože, mnogi ovo voće nazivaju „hranom za kožu“. Takođe sadrži antioksidante i kalijum, koji su dobri za vaše srce i imuni sistem. Pored toga, neki izveštaji tvrde da takođe može povećati plodnost.

Kakav je ukus?

Stručnjaci tvrde da je najbolji način da se opiše ukus lukume, poput slatkog krompira pomešanog sa javorovim sirupom. Kaže se da ima jedinstveno sladak, mirisan ukus koji ponekad može biti sličan karameli – otuda je tako popularan dodatak pudinzima.

Koji je najbolji način da uključite lukumu u svoju ishranu?

Da biste olakšali sebi, pokušajte da koristite lukumu kao zamenu za šećer u napicima i u pecivima, jer njena slatka priroda se lako meša u ove vrste recepata. Možete je i posipati preko žitarica ili sipati u kafu ili domaći sok za slađi, kremastiji ukus.

Gde možete kupiti?

Sada lukumu možete pronaći u većini prodavnica zdrave hrane. Široko je dostupna u obliku praha, ključno je da budete sigurni da kupujete samo lukumu, a ne prah pomešan sa gomilom drugih sastojaka.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter