ČETIRI ZDRAVE NAVIKE ZBOG KOJIH ĆETE SE UGOJITI: Izbegavajte ih u širokom luku!

 

Nisu sve zdrave navike stvarno baš toliko zdrave... Štaviše, neke od zdravih navika mogu čak i da doprinesu gojenju.

Zaslađivači

Nije tajna da šećer može da bude uzrok viška kilograma. Ali, mnogi umesto šećera koriste zaslađivače, a stručnjaci kažu da ne bi trebalo.

Naime, oni kažu da zaslađivači pomažu da unesete manje šećera, ali da ste zbog njih možda više gladni.

Naučnici iz Opšte bolnice u Masačusetsu kažu da veštački zaslađivači povećavaju rizik od gojenja. Oni objašnjavaju da ovaj veštački "šećer" razlaže fenilanin, ometajući metabolizam i vremenom povećaju rizik od gojenja.

Konstantno vežbanje

Svakodnevno vežbanje bi trebalo da vam pomogne da smršate, ali... da biste videli rezultate vežbanja morate da pustite telo i da odmori.

Jako je važno da date vremena telu da se oporavi između treninga, a u suprotnom biste mogli i da nabacite koje kilo.

"Preterano vežbanje je često. Ali ono što ljudi ne znaju je da je manjak odmora i oporavka razlog za češće povrede, ali i gojenje", kaže lični trener Hari Tomas.

Verovatno vam nije jasno kako, ali do akumulacije masti dolazi zbog proizvodnje hormona stresa, kortizola.

"Kortizol dovodi do raznih hormonskih promena. Prvo, utiče na tiroidnu žlezdu, što znači da je veoma teško da sagorite masti kada je visok nivo kortizola. Previše kortizola previše stimuliše i mozak tokom spavanja, povećavajući nivo grelina, hormona gladi. A kada je visok nivo grelina, spušta se nivo leptina, što vas sprečava da budete siti", objašnjava dr Lorens Fauntejn.

 

 

Gotov "zdrav" ručak

Kupovina salate ili smutija na pauzi za ručak možda vam se čini kao dobra opcija, ali nije. Nutricionisti kažu da kupovni "zdravi" obroci i nisu baš toliko zdravi i da često sadrže skrivene sastojke.

Da stvar bude još gora, naučnici kažu da zbog ovakvog "zdravog" obroka nakon toga možete da budete još gladniji. Istraživanje je pokazalo da kupovinom obroka koji smatrate zdravim dolazi do oslobađanja grelina, koji povećava apetit i usporava metabolizam.

Previše spavanja

Svi znamo koliko je važno da se naspavamo – važno je za zdravlje, imunitet i mentalno zdravlje. Ali ni u tome ne treba preterivati...

Spavanje duže od osam sati tokom noći može da dovede do taloženja masti na stomaku, barem sudeći prema novoj studiji.

Višak masti na stomaku povezuje se sa simptomima dijabetesa i srčanih bolesti. Prema preporukama, dovoljno je spavati između sedam i osam sati tokom noći.

 

Mondo.rs
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije žurka