Izvor:
07.05.2016 u 20:51
0

JEDITE CRNI PIRINAČ: Evo zašto je DOBAR

Poznatiji kao “zabranjeni pirinač”, posebna je vrsta pirinča, koja velike zdravstvene dobrobiti.

U Aziji je crni pirinač gajen vekovima. U staroj Kini, gajen je u malim količinama i bio je rezervisan za kinesku kraljevsku porodicu, a običnim ljudima bilo je zabranjeno da ga konzumiraju (otud ime “zabranjeni pirinač”). Smatra se da je ovaj pirinač dobar za bubrege, jetru i želudac.

Crni pirinač ne sadrži gluten, a sadrži dosta biljnih vlakana, što ga čini dobrom namirnicom kako za one koji izbegavaju gluten, tako i za one koji nastoje da održe poželjnu telesnu težinu, a evo za šta je sve dobar.

Ima antikancerogena svojstva. Nekoliko proučavanja pokazala su da crni pirinač sadrži sastojke koji ometaju širenje određenih vrsta raka, što ga čini dobrom namirnicom koju treba uključiti u ishranu za prevenciju ove bolesti.

Poboljšava varenje. Pošto sadrži obilje biljnih vlakana, kao i vitamina E, crni pirinač može da pomogne da se spreči zatvor i nadimanje i niz drugih problema sa varenjem.

Pomaže detoksikaciju tela. Mnoga proučavanja dokazala su da crni pirinač pomaže da se eliminišu štetni toksini iz jetre, zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidanasa.

Dobar za zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja su pokazala da konzumacija crnog pirinča značajno doprinosi smanjenju formiranja aterosklerotičnih naslaga u arterijama, što je dobro za prevenciju srčanog i moždanog udara.

Dobar za redukcione dijete. Biljna vlakna koja sadrži crni pirinač pomažu da se osećate siti i ostanete siti duže posle obroka, što je dobro ako nastojite da smanjite kalorijski unos.

Happytv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter