Izvor:
23.07.2018 u 12:44
0

SVAKOJ KUHINJI NAJBOJE DRUŠTVO: Sve tajne začina!

Neke vrste začinskog bilja poput peršuna, mirođije, celera i bosiljka uspešno se čuvaju u soli. Treba ih sitno iseckati i izmešati sa solju, u razmeri 20 grama soli na 10 grama bilja, staviti u staklene bočice, dobro ih zatvoriti i čuvati u frižideru. A evo kako ih još možete čuvati.

Zaleđene kockice
Začinsko bilje možete zamrznuti, a zamrznuto može da traje i duže od šest meseci. Operite ga, smestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa začinskim biljem istresite u plastičnu kesu, čvrsto uvežite i čuvajte u zamrzivaču.

Začinjavanje jela
Kada kuvate, začine nemojte sipati direktno iz posuda u kojima ih čuvate. Para od kuvanja prodreće u posudu i začin će brzo izgubiti svoju aromu i jačinu. Za zahvatanje začina iz posude koristite potpuno suvu kašičicu.

Sve u svoje vreme
Začinske biljke koje bi trebalo dodavati na početku kuvanja su kim, anis, lovorov list. Pred kraj kuvanja dodaju se bosiljak, majoran, nana, majčina dušica.
Pred služenje se dodaju peršun, celer, mirođija, oraščić.

Šta nam govore začini
Kao i cveće, i začini mogu da govore umesto vas. Tako bosiljak označava ljubav, nana ili menta nevinost, ruzmarin sećanje, lavanda sreću, majoran radost, žalfija vrlinu, dok je peršun poziv na slavlje…

Začini kao dekor
Začinske biljke mogu biti i ukrasni aranžman. Potrebno je da među biljke postavite komade natopljenog sunđera prethodno obavijenog celofanom da biste obezbedili postolje za rezane biljke.

Spas od insekata
Nanošenje eteričnog ulja od lavande na ubod insekta umiruje svrabež i crvenilo, te ubrzava proces oporavka kože ubodenog mesta.
Platnena vrećica punjena sušenim cvetom lavande učiniće vaše ormare mirisnim, ali će biti i odlična zaštita od moljaca.
Aromaterapijsko jastuče punjeno suvim cvetom lavande pozitivno deluje protiv migrene i uvodi vas u miran san.

Izvor: Kurir
Foto: Instagram/pivnicazagorka

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter