Izvor:
11.06.2018 u 20:29
0

UBLAŽAVA TEGOBE BOLESTI: Joga pomaže kod reumatoidnog artritisa!

Ovaj specifičan oblik artritisa treba tretirati pod lekarskim nadzorom. Američki koledž za reumatologiju utvrdio je da joga može da značajno pomogne ublažavanju tegoba ove bolesti, koja nije naivna.

Uvreženo je mišljenje u medicini da dobar program redovnog vežbanja doprinosi mentalnoj i fizičkoj dobrobiti. Pitanje koje su istraživači postavili je sledeće: da li je pametno da vežbaju i osobe koje imaju reumatoidni artritis? Da, prema podacima koje poseduje Američki koledž za reumatologiju, jer oboleli od artritisa koji redovno vežbaju imaju po pravilu manje bolova, više energije, bolje spavaju i bolje funkcionišu u svakodnevnom životu od onih koji ne vežbaju. Po rečima Kimberlija Štajnbargera, fizioterapeuta i koordinatora kliničke obuke na Fakultetu za fizioterapiju Univerziteta Hasson, sve vežbe koje koriste pun opseg pokreta zglobova koji pacijenti mogu da koriste i koji mogu da izvedu bez naprezanja, ključne su za oporavak. Zato su šetnja, plivanje i vožnja bicikla dobri, a posebno su dobri joga i tai či, koji mogu da povećaju fleksibilnost, snagu i doprinesu boljoj ravnoteži.
Istraživači Univerziteta Džon Hopkins su posebno istražili da li je joga korisna i neškodljiva za obolele od reumatoidnog artritisa. Na kraju proučavanja su utvrdili da su ispitanici, koji su osam nedelje pohađali časove joge u trajanju od sat vremena dvaput nedeljno, izvestili o značajnom poboljšanju opšteg zdravlja. Časove joge su vodili instruktori koji imaju iskustva u poučavanju ljudi sa fizičkim ograničenjima, a joga položaji su bili modifikovani tako da se uračuna smanjena pokretljivost zglobova ili tipična fizička ograničenja pacijenata.
U poređenju sa kontrolnom grupom koja nije vežbala, dvadeset posto ispitanika koji su vežbali jogu doživelo je poboljšanja u hodanju, smanjenju bola, raspoloženju i sposobnosti da obavljaju fizičke poslove na poslu i kod kuće. A zanimljivo je da su te dobrobiti potrajale čak devet meseci nakon što se ovo proučavanje završilo.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter