Izvor:
09.12.2019 u 10:16
0

OBRATITE PAŽNJU! Kad napravite neku od ovih 7 grešaka, doručak postaje vaš najgori neprijatelj: Kobno za metabolizam i kilažu!

Pijete li ceđeni voćni sok ujutro, ili se radije odlučite za svežu voćku?

Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutrnjem obroku, on može da poboljša vaše zdravlje i pozitivno utiče na širinu vašeg struka. Ali, kada napravimo jednu (ili više) od sledećih 7 pogubnih grešaka!

1. Izbegavamo proteine

Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, izvan kuće. Reč je o finoj i ukusnoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali ćia semenke.

2. Preterujemo sa sokom

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Poređenja radi, jedna prosečna pomorandža ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana kojih ima u izobilju u svežoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno.

3. Jedemo pogrešne masti

Poznato je da telu treba masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ali, to ne znači da treba s njima preterivati, a naročito ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput putera ili slanine. Poznati njujorški nutricionista Boni Taub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo seckanih oraha.

4. Veštački zaslađivači

Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naše telo. Studija iz časopisa Nature pokazala je da veštački zaslađivači mogu da naruše ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebom za fruktozom kako bismo se osećali zadovoljnim.

Nutricionista Bruk Alpert iz kompanije B Nutritious sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će podstaći rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak

Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti krčanje u želucu, veće su šanse da ćete preterati s konzumacijom hrane i završiti s kaloričnom "bombicom" u ruci, a potom i u stomaku. Iako ne postoji zvanični raspored kada bi trebalo da jedemo prvi obrok u danu, treba pripaziti da ne izgladnjujemo telo.

6. Ne pazimo na veličinu namirnica

Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Penn State pokazala je da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju pahuljice od žitarica manjeg oblika. Glavni razlog za to jeste što mere željenu količinu "odokativnom" metodom. Umesto toga koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

7. Jedemo preobilne obroke

Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati vas umesto da vas razbude. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnotežene razmere proteina, i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter