Izvor:
05.05.2019 u 05:17
0

STALNO VAM SE SPAVA? Evo sedam trikova koji će vam pomoći da savladate horničan umor!

Ako vam umor ne prolazi posle dobrog sna, a ne možete ni dugo da spavate, vrlo je verovatno da patite od hroničnog umora. Reč je o malaksalosti ne samo tela već i uma. Jer hroničan umor se ne ispoljava samo fizičkim simptomima, već je udružen sa stresom koji je kod najvećeg broja ljudi posledica brojnih obaveza, strepnje i neizvesnosti.

Pročitajte nekoliko saveta kojima možete da pomognete sebi i savladate hroničan umor.

Joga

Istraživanja su pokazala da je svaka vrsta rekreacije od pomoći u savladavanju hroničnog umora, ali da su najefikasnije vežbe joge. Nakon šest nedelja vežbanja joge, volonteri u jednoj studiji primetili su poboljšanje u koncentraciji, energiji i snazi.

Češće pauze

Za savladavanje hroničnog umora značajano je da tokom dana pravite češće pauze od obaveza da bi vam se telo i um opustili i odmorili, savetuju psihoterapeuti.

Na spavanje pre ponoći

Poželjno je da na spavanje odlazite pre ponoći, jer je to značajno da biste uspostavili dobar ritam budnosti i sna i “naštelovali” telo kada je vreme za aktivnost, a kada za san.

Voda

Uslov da se osećate odmorno i psihički i fizički je i da pijete dovoljno vode. Dehidriranost utiče na energiju i narušava fizičku snagu. Da biste znali da li pijete dovoljno vode, osnovni pokazatelj je boja urina koja bi trebalo da bude bledožuta.

Popodnevna dremka

Za one koji nemaju dobar san tokom noći savetuje se da dnevno odremaju pola sata. Naravno, nikako ne bi trebalo da se po podne spava duže od 30 minuta, jer to može da poremeti noćni san.

Smršajte

Gubitak viška kilograma može, takođe, da pomogne u podizanju nivoa energije. Čak i male promene u težini od samo kilogram do dva, mogu da poboljšaju raspoloženje i kvalitet života uopšte.

Više povrća

Uzrok hroničnog umora neretko može da bude posledica neregulisanog šećera u krvi. Ukoliko rezultati, ipak pokažu da je glikemija u granicama normale, hroničan umor ipak možete da savladate manjim ali češćim obrocima koji obiluju svežim povrćem, u kojem se nalaze brojni neophodni vitamini i minerali. Za nervni sistem naročito je važan magnezijum, a za snagu gvožđe i folna kiselina.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter