Izvor:
05.03.2018 u 21:32
0

OPUSTITE SE: Trčanje štiti mozak od stresa!

Novo istraživanje Univerziteta Brigam Jang utvrdilo je da trčanje ublažava uticaj hroničnog stresa na hipokampus, deo mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje.

Većina ljudi bi se složila sa tvrdnjom da nam fizičko vežbanje pomaže da se izborimo sa stresom. A ovo istraživanje je utvrdilo da fizičko vežbanje, a posebno trčanje, kod osoba koje su pod stresom, pomaže da se zaštiti pamćenje.
Formiranje sećanja i prisećanje se optimalno odvijaju u hipokampusu kada tokom vremena sinapse (veze između neurona) jačaju. Međutim, hronični ili dugotrajni stres slabi te sinaptičke veze, što u krajnjem rezultatu utiče na pamćenje. Ovo istraživanje, sprovedeno na eksperimentalnim životinjama, utvrdilo je da kada se tokom stresa fizički vežba, neuronske veze ne slabe, već ostaju normalne.
U istraživanju, dve grupe miševa su tokom 4 nedelje bile izlagane stresnim situacijama: plivanju u hladnoj vodi ili hodanju po visokoj platformi. Pri tome je jedna grupa ostavljena da sedi, dok je druga trčala po točku, oko 5 km dnevno. Reakcije mozga nakon izlaganja stresu su merene eletrofiziološkim reakcijama. Ispostavilo se da je povezivanje neurona bilo bolje kod miševa koji su svakodnevno trčali – na primer, oni su se snalazili u lavirintu isto dobro kao i miševi koji nisu bili pod stresom. Za razliku od toga, grupa miševa koja nije vežbala pravila je u lavirintu znatno više grešaka povezanih sa pamćenjem nego miševi koji su trčali.
"Vežbanje je jednostavan i jeftin način da se eliminiše negativan uticaj hroničnog stresa na pamćenje", prokomentarisao je vođa istraživanja, prof. Dže Edvards "Za poboljšanje učenja i pamćenja bilo bi bolje da se vežba, a ne doživljava stres. Naravno, mi ne možemo uvek da kontrolišemo svoj život, ali možemo da kontrolišemo koliko vežbamo. Korisno je znati možemo da poništimo negativan uticaj stresa na mozak naprosto tako što ćemo izaći napolje i trčati."

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter