Izvor:
18.02.2018 u 16:13
0

DMITRIJ ROGOZIN: Srbija je uvek bila strateški partner Rusije u Evropi!

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da se odnosi između Rusije i Srbije tradicionalno razvijaju "u duhu međusobnog poverenja i višestrane saradnje", istakavši da je Srbija uvek bila strateški partner Rusije na Balkanu i u Evropi.

On je to rekao u subotu u Sočiju, na 16. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, gde je sa potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem potpisao Protokol o saradnji.

Rogozin je podsetio da su upravo u Sočiju pre pet godina predsednici dve zemlje potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije. Rusko i srpsko rukovodstvo, ukazao je potpredsednik Vlade Rusije, posvećuje veliku pažnju održavanju intenzivnog političkog dijaloga i progresivnom razvoju međudržavnih odnosa.

– Za samo nekoliko dana, naše zemlje će obeležiti 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa – rekao je Rogozin, istakavši da je prva poseta Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije Moskvi bila najvažniji događaj krajem prošle godine.

– Na sastanku 19. decembra 2017, predsednici dve zemlje razgovarali su o čitavom nizu bilateralnih pitanja, dajući prioritet ekonomiji, a naš Međuvladin komitet služi kao važan instrument za produbljivanje te saradnje – rekao je Rogozin.

On je naveo i da, pored tradicionalnih odnosa bilateralne saradnje – kao što su energetika, saobraćajna infrastuktura, poljoprivreda – dve zemlje razmatraju i saradnju u novim oblastima kao što je uspostavljanje lokalne proizvodnje ruskih kompanija u Srbiji, saradnja na polju visokih tehnologija i inovacija, civilnog vazduhoplovstva i drugo.

Rogozin je istakao da je trgovinska razmena između Rusije i Srbije porasla za 23 odsto u 2017. godini. Pomenuo je i dalje aktivnosti Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, koje obuhvataju operacije velikih razmera u cilju čišćenja teritorije od mina, gašenja požara…Rusija, rekao je Rogozin, namerava da nastavi rad na rešavanju humanitarnih problema u regionu, istakavši da je ruska stranka otvorena za saradnju s trećim zemljama i da računa na obezbeđivanje međunarodnog statusa za Srpsko-ruski centar u Nišu.

Takođe, ukazao je na rastući udeo inovativne komponente u bilateralnoj saradnji, odnosno udeo projekata koji su vezani za promovisanje ruskih visokotehnoloških proizvoda na srpskom tržištu.

– Ubeđen sam da će takvi projekti doprineti daljem razvoju i jačanju rusko-srpskih odnosa generalno, za dugoročnu perspektivu – zaključio je potpredsednik Vlade Rusije.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter