Izvor:
23.01.2018 u 01:11
0

Senatori postigli dogovor o nastavku finansiranja vlade!

Lideri američkog Senata postigli su dogovor o nastavku finansiranja vlade, javlja AP, a glasanje o zakonu kojim će to biti omogućeno u Senatu je u toku.

Demokrate su popustile i pristale da okončaju opstrukciju Senata koja je onemogućavala donošenje zakona o nastavku privremenog finansiranja savezne vlade do 8. februara.

Vođa demokratske manjine u Senatu rekao je da je u zamenu za to lider republikanske većine Mič Mekonel pristao da dok tog datuma počne debatu o pitanjima imigracije, odnosno statusu imigranta koji su kao maloletni nelegalno ušli u SAD, a koji su bili zaštićeni izvršnom uredbom koju je doneo bivši predsednik Obama, takozvanim programom DAKA (DACA).

Trampova administracija želi reviziju DAKA-e.

Mekonel je rekao da deblokada pokazuje da "Američki narod ne razume" zašto su Demokrate pribegle finansijskoj blokadi vlade kako bi pomogli "ilegalnin imigrantima.

Očekuje se da će glasanje u Senatu posle nagodbe lako proći, a da će pomenuti zakon o privremenom finansiranju vlade do 8. februara potom biti potvrđen i u Predstavničkom domu.

Ovim će biti okončan trodnevna blokada finansiranja američke federalne vlade, prva od 2013. godine

Zakon o privremenom finansiranju dosada nije mogao da bude usvojen bez obzira što republikanci imaju 51 od 100 glasova u Senatu, jer je za prevazilaženje opstrukcije Senata kroz debatu potrebno 60 glasova.

Demokrate su pristale na nagodbu nakon što su od lidera republikanske većine dobili uveravanja da će Senat razmatrati predloge o imigraciji tokom narednih nedelja.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter