Izvor:
18.12.2017 u 01:19
0

KALIFORNIJA: Hiljade kuća spaseno od požara, Montesito i dalje ugrožen!

Vatrogasci u južnoj Kaliforniji uspeli su da spasu od vatrene stihije hiljade domova, ali i dalje pokušavaju da spreče da jedan od najvećih požara u istoriji te američke savezne države zahvati Santa Barbaru i obližnje ekskluzivno naselje Montesito, u kojem stanuju mnoge poznate ličnosti.

Vatrogasci su dobro iskoristili slabljenje vetrova tokom noći i spasli hiljade kuća od uništenja, rekla je portparolka vatrogasne službe Liza Koks, ali je upozorila da su i slabiji vetrovi i dalje izuzetno opasni.

Požar, koji je počeo pre skoro dve nedelje, uništio je najmanje 700 kuća i usmrtio jednog vatrogasca.

Obavezne evakuacije ostale su na snazi u okolini Montesita i susednog Samerlenda dok vatrogasci vodom prskaju žarišta.

I u jednom delu grada Sanata Barbara naložena je obavezna evakuacija, dok su u gradskom Zoološkom vrtu radnici neke životinje, takođe. pripremili za eventualnu evakuaciju.

Požar nazvan "Tomas", koji je zahvatio teritoriju od 1.085 kvadratnih kilometara, brzo se pomera ka zapadu, preteći Montesitu, gde stanuju poznate ličnosti kao što su Opra Vinfri, Elen Dedženeris i mnogi drugi.

Povodom najnovijeg razvoja događaja, Vinfri je izrazila zaprepašćenje putem Tvitera.

– Još se molim za naš mali grad. Vetrovi su se jutros podigli izazivajući savršenu oluju lošu po naše vatrogasce, – napisala je Vinfri, mada nije poznato da li se ona nalazila tada u Montesitu.

Otkako je požar počeo 4. decembra, oko 95.000 ljudi dobilo je nalog za evakuaciju.

S vatrenom stihijom se bori oko 8.300 vatrogasaca iz oko desetak država, uz pomoć 78 buldožera i 29 helikoptera, a reč je o trećem najvećem požaru u istoriji Kalifornije.

Još se ne zna šta je uzrok izbijanja požara, dok su troškovi njegovog suzbijanja do sada premašili 117 miliona dolara.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Youtube/Printscreen/Sitel Televizija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter