Izvor:
26.06.2016 u 16:29
0

DIPLOMATIJA NA PROBI: Živa nedelja čeka Brisel i London!

Tri dana nakon Bregzita i poruke Brisela da Britanija treba što pre da izađe iz bloka, diplomatija će naredne nedelje biti na probi – biće održani brojni bilateralni sastanci najvših evropskih i američkih zvaničnika a na neformalnom samitu EU od Dejvida Kamerona se očekuje da razjasni situaciju i preduzme prvi korak.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk u ponedeljak će se najpre pre podne sastati sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Parizu, da bi posle podne razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, najavljeno je u agendi objavljenoj na njegovom sajtu. Istoga dana, američki državni sekretar Džon Keri posetiće London i Brisel kako bi obema stranama preneo poruku podrške, javlja AP. Keri će se u Briselu sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a u Londonu sa šefom Forin ofisa Filipom Hamondom.

Bregzit će biti glavna tema samita EU u utorak i sredu.

U pozivnom pismu koje je Tusk uputio državama članicama povodom samita, kaže se da će u utorak britanski premijer Dejvid Kameron predstaviti situaciju u Britaniji nakon referenduma, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Za sredu je zakazan neformalni samit 27 šefova država i vlada EU, prvi put u tom sastavu, a na kojem će se raspravljati o političkim posledicama britanskog referenduma.

Kao prvo, razgovaraćemo o takozvanom ''procesu razvoda'' koji je opisan članom 50 Lisabonskog sporazuma. Kao drugo, počećemo diskusiju o budućnosti EU sa 27 država članica – napisao je Tusk.

Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je juče izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Zbog toga, kako prenose nemački mediji danas, EP i Šulc nameravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose nemački mediji.

EU očekuje da "sada britanska vlada dostavi obaveštenje. Samit EU u utorak je za to prikladan trenutak", rekao je danas Šulc za "Bild am zontag".

Prema pisanju "Frankfurter algemajne zontagscajtungu", najveće političke grupacije u EP zajednički nameravaju da zatraže od britanskog premijera Dejvida Kamerona da na samitu EU u utorak obznani želju Britanaca da izađu iz Unije.

To je neophodno "da bi se izbegla štetna neizvesnost za sve i sačuvao integritet Unije", objavio je FAZ pozivajući se na predlog za održavanje vanredne sednice Evropskog parlamenta.

U međuvremenu EU je već imenovala Belgijanca Didijea Seuvsa, dugogodišnjeg pomoćnika bivšeg predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, za šefa specijalnog evropskog tima za pregovaranje o izlasku Britanije iz Unije.

Tanjug
Foto: Twitter/business

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter