Izvor:
29.06.2017 u 18:00
0

Posle tri godine okupacije: Iračka vojska proterala ISIS iz Mosula!

Irački ministar odbrane izjavio je da su teroristi Islamske države eliminisani i proterani iz svih delova grada Mosula.

– ISIS više ne drži nijedan distrikt u Mosulu. Militanti nemaju drugog izbora, osim da se predaju. Njihovo prisustvo u Iraku se zauvek završava – rekao je ministar za "Skaj Njuz Arabiju".

Televizija „Skaj njuz Arabija“, pozivajući se na svog dopisnika, tvrdi da je u redovima ISIS-a raskol, dok u borbama u području džamije učestvuje samo pet militanata.

Kako prenosi Sputnjik, iračka državna televizija je objavila poruku u kojoj se najavljuje pad ISIS-a.

– Njihova mitska država je pala – rekao je portparol iračke vojske.

Prethodno je javljeno da su iračke snage zauzele porušenu Veliku džamiju al Nuri u Mosulu, odakle je "Islamska država" proglasila "kalifat" pre tri godine.

Pobunjenici su digli u vazduh staru džamiju prošle sedmice, kada su iračke snage, uz podršku SAD, počele da napreduju u njenom pravcu.

Crna zastava "Islamske države" vijorila se na minaretu od juna 2014. godine.

Vođa islamista Abu Bakr al Bagdadi, koji je proglasio "kalifat" iz ove džamije, skoro sigurno je poginuo u udaru ruske avijacije južno od sirijskog grada Rake 28. maja, saopštili su ranije ruski zvaničnici.

Bitka za Mosul je počela u oktobru 2016. godine.

Procenjeno je da je iz razrušenog Mosula izbeglo oko 350.000 stanovnika.

blic.rs
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter