I TO JE MOGUĆE: Iznajmite džihadistu, šifra - povoljno!

"Malhama Taktikal" je islamistička privatna vojna kompanija koja deluje širom zemalja sveta, uključujući i Siriju, čije ime znači "veliki rat" ili "Armagedon". Nose najnaprednije oružje i kacige, kamuflažnu opremu i antibalističke naočare. Malhama Taktikal nije sa zapada kako mnogi misle. Malhamini borci specijalizovani su za obuku ekstremista, piše Independent.

Ono što je "Blekvoter" Zapadu, to je Malhama džihadistima, privatna vojna kompanija koja deluje u nizu zemalja, između ostalog i u Siriji. Ime Malhama u prevodu znači veliki rat ili armagedon. Opremljeni su najmodernijom vojnom opremom baš kao što je to slučaj i s ostalim privatnim vojnim kompanijama, ali razlika je u tome što Malhama nije sa Zapada.

Malhalma je grupa od nekoliko desetina izuzetno obučenih Uzbekistanaca i nekoliko muslimana iz ruskih kavkaskih republika sa pretežno muslimanskim stanovništvom. Mala grupa je bila prilično entuzijastična kad su u pitanju društvene mreže, pa su tako na Fejsbuku prošle godine postavljali reklame kako traže instruktora i žele da staklno angažuju, uče i razvijaju se. Njihov Jutjub nalog pruža besplatne vodiče za održavanje oružja, organizovanje zaseda i uputstvo za prvu pomoć na bojnom polju.

Lider i osnivač Malhame je Abu Rofik iz Uzbekistana koji tvrdi da je služio u ruskoj vazdušnoj desantnoj jedinici, a o njemu se jako malo zna jer u svakom videu nosi šal preko lica. Rofik naglašava verski aspekt njegovog rada koji podrazumeva "vojnu pomoć potlačenim sunitima van Sirije". Priprema se da se "Armagedon" proširi i u Kinu, Burmu i bivše sovjetske republike, kao i u samu Rusiji.U Kini znači da će trenirati Ujgur separatiste Turske islamističke partije. Oni su prisutni u islamističkim redovima u Siriji i Iraku u velikom broju.

Rofik je bio meta jednog vazdušnog napada prošlog meseca kad su ubijeni njegov sin i supruga, a što se tiče njegove sudbine, ona je i dlaje nejasna. Bilo je reči o tome da je in preminuo, ali islamistički borci koji rade sa njim negiraju to i insistiraju da je on uspeo da preživi.

Obuka i naoružavanje pobunjenika je postalo sporo i haotično u Siriji. U leto 2012. godine, sa protestima protiv režima Bašara Al Asada, novinar Independenta je pratio grupu opozicionih boraca na čelu sa Abdulom Hakom, 34-godišnjim mehaničarem koji sebe naziva komadantom otpora u Idlibu.

blic.rs
Foto: Twitter/Malhama Tactical

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro