Izvor:
21.05.2016 u 21:33
0

ZAŠTITA OD TERORIZMA: Francuska priprema novi sistem provere putnika

Francuska priprema novi sistem provere avionskih putnika pomoću Registra podataka o putnicima (PNR), koji ima za svrhu otkrivanje rizičnih profila među putnicima, a koji će biti testiran krajem maja na pariskom aerodromu Roasi-Šarl de Gol i aerodromu u Nici, rekao je danas visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novi sistem će do kraja godine biti isproban na teritoriji cele zemlje, a cilj je da bude u potpunosti operativan krajem 2016, naveo je isti neimenovani zvaničnik, prenose francuski mediji.

Ideja je, kako je objasnio, da se postepeno u taj sistem uključe sve aviokompanije koje operišu sa francuskih aerodroma.

Testiranje će obavljati pravi policajci, na osnovu podataka o putnicima dobijenim od aviokompanija.

– Proverićemo kako sistem reaguje, koliko vremena mu je potrebno da odgovori na zahteve, koliko zahteva može da obrađuje u isto vreme i, pre svega, da li su odgovori suvisli – rekao je zvaničnik Ministarstva.

Francuska je saopštila da planira testiranje novog sistema dva dana nakon što se avion "Idžiptera" srušio u Sredozemno more, dok je leteo na liniji Pariz-Kairo, sa 66 putnika i članova posade.

PNR sadrži sve podatke koje putnici daju avioprevoznicima kada rezervišu kartu ili kada se registruju za let.

PNR upoređuje spiskove sa imenima putnika koji sadrže adrese, podatke o sredstvima plaćanja, saputnicima i drugo sa podacima o osumnjičenjima sadržanim u velikom informacionom sistemu kriminalne i antiterorističke policije.

Čim se podaci podudare, pokreće se uzbuna.

Direktiva koja je polovinom aprila izglasana u Evropskom parlamentu, a koja će za dve godine biti uvedena u državama članicama EU, iziskivaće od aviokompanija da šalju te podatke evropskim zemljama iz kojih ili u koje organizuju međunarodne letove.

Zemlje članice EU će potom međusobno razmenjivati primljene informacije, kada to budu smatrale potrebnim.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter