Izvor:
16.05.2016 u 03:05
0

ZABRINJAVAJUĆE: April je bio najtopliji mesec otkako se meri temperatura

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je zabrinjavajuću vest da je april ove godine najtopliji mesec otkako se meri temperatura, kao i da je mart bio najtopliji u poslednjih 136 godina. Ti podaci pokazuju da je rast globalne temperature konstanta, koja bi svet trebalo ozbiljno da zabrine.

Američka agencija je prošlog meseca upozorila da su oktobar, novembar i decembar 2015. i januar i februar ove godine oborili rekorde u globalnim temperaturama i da će se taj trend nastaviti.

Kako tvrdi NASA u novom izveštaju, temperatura na globalnom nivou u aprilu viša je za 1,1 odsto u odnosu na merenja od 1951-1980, čime je april postao šesti mesec zaredom koji je premašio ranije izmerene temperature, navodi Independent.

Ovo je zaista velika informacija. Trenutno smo u poziciji gde ne znamo kako će se stvari odvijati. Znali smo da El Ninjo ima uticaja, ali mislim da niko nije očekivao ovakav skok – rekao je meteorolog Erik Holthaus, preneo je Index.hr.

On je dodao da stručnjaci smatraju da je globalna temperatura u posljednjih godinu dana porasla za 25 odsto u odnosu na merenja iz 1880. godine.

Gavin Šmit, direktor NASA Instituta Godard za svemirska istraživanja, zaključio je da naučnici već sa sigurnošću mogu predvideti da će 2016. biti najtoplija godina ikada.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter