Izvor:
18.05.2016 u 00:26
0

KRIZA U VENECUELI: Još jedan politički potres u Latinskoj Americi

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro zapretio je u subotu preuzimanjem fabrika koje su prekinule proizvodnju i hapšenjem njihovih vlasnika.

On je to učinio nakon što je doneo dekret kojim su mu proširena ovlašćenja za reagovanje u ekonomskoj krizi u kojoj se država trenutno nalazi.

BBC navodi da je Maduro ovo izjavio posle upozorenja koje mu je uputila opozicija.

Vođe opozicije tvrde da će venecuelansko društvo "eksplodirati" ukoliko Maduro pokuša da blokira pokušaj raspisivanja referenduma o njegovom opozivu.

Maduro je na mitingu svojih pristalica u prestonici Karakasu naredio da se preduzmu "sve moguće akcije za oporavak proizvodnog aparata koji je paralisala buržoazija".

Venecuelanski predsednik je kazao i da poslovni ljudi koji "sabotiraju zemlju" zaustavljanjem proizvodnje u svojim fabrikama rizikuju da "završe u lisicama".

Rojters navodi da je prošlog meseca najveći venecuelanski snabdevač hranom i pićem "Empresas Polar" zatvorio svoju poslednju pivaru koja je radila, pravdajući to time da nije imao pristup čvrstoj valuti kojom bi kupio sirovine.

Maduro optužuje "Polar" i druge firme da pokušavaju da destabilizuju finansijski opterećenu zemlju tako što izazivaju nestašice razne robe, od hrane preko lekova pa sve do toalet papira.

Nikolas Maduro je, inače, u petak proglasio vanredno ekonomsko stanje u celoj državi. Danas je objavljeno da je to produženo na još 60 dana.

Obrazlažući takvu odluku on je rekao da je vanredno stanje potrebno radi borbe protiv strane agresije, koju je okrivio za probleme u Venecueli i optužio Vašington za zaveru protiv njega u direktnom televizijskom obraćanju.

Vašington aktivira mere i odgovara na zahteve venecuelanskih fašista, koju su ohrabreni državnim udarom u Brazilu pa sada žele to da prenesu i ovde- rekao je predsednik Venecuele.

Hesus Torealba, lider Ujedinjene demokratske koalicije poručio je – mi ovde govorimo o očajnom predsedniku koji sebe stavlja na margine zakonitosti i legalnosti. Maduro gubi podršku čak i u svom bloku – prenosi BBC.

Ako blokirate ovaj demokratski put ne znamo šta će se desiti u ovoj zemlji. Venecuela je tempirana bomba koja može eksplodirati u svakom trenutku – poručio je dva puta predsednički kandidat Enrike Kapriles na protestima održanim u glavnom gradu, Karakasu.

Juče su u Karakasu održana dva mitinga za i protiv Madura. Predstavnici opozicije traže od Nacionalne izborne komisije da donese odluku o validnosti oko 1,8 miliona potpisa prikupljenih za održavanje referenduma o opozivu predsednika.

Mnogi svetski analitičari predviđaju da Maduro neće biti u stanju da se održi na vlasti to kraja mandata koji mu ističe 2018. godine.

HappyTv.rs
Foto: Twitter: XHnews, telesurtv,latimes

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter