Izvor:
15.05.2016 u 17:00
0

NAZVALI JE RATNIM ZLOČINCEM: Studenti neće da im Olbrajtova govori na dodeli diploma

Profesori i studenti kalifornijskog ženskog koledža "Skrips" protestvovali su protiv plana da bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt govori na ceremoniji dodeljivanja diploma, optuživši je da je "ratni zločinac" i da je "bila ključni zagovornik bombardovanja SR Jugoslavije".

"Raša tudej" prenosi protesno pismo koje je objavljeno u tamošnjim studentskim novinama i u kojem 28 članova nastavnog osoblja naglašava da je Olbrajt kao šefica Stejt departmenta i američka ambasadorka pri UN oblikovala intervencionističku politiku SAD u brojnim sukobima i "podržala politike koje su vodile stradanju miliona ljudi".

U pismu je kritikovano bombardovanje SR Jugoslavije i ukazano na ulogu Olbrajtove u akciji NATO.

– Olbrajtova je, takođe, bila ključni zagovornik bombardovanja Jugoslavije, što se smatralo ''humanitarnom misijom''. Međutim, bombardovanje je bilo povezano sa naporima SAD da se suprotstave Rusiji u Evropi, a Jugoslaviji je dat izbor između prihvatanja mirovnog ugovora koji je dozvoljavao okupaciju zemlje i američkog bombardovanja. Hiljade su ubijene i veliki deo infrastrukture je uništen, što je ishod NATO agresije na čelu sa SAD – stoji u pismu.

RT navodi da je "Skrips" ženski koledž sa skoro 2.000 studenata, a izjava Olbrajtove da "postoji mesto u paklu" za žene koje ne glasaju za Hilari Klinton u trci predsedničku nominaciju Demokratske partije, nije naišla na odobravanje studenata i profesora.

Članovi nastavnog osoblja su najviše uvređeni zbog "čuvenog" komentara Olbrajtove iz 1996. godine da je smrt više od pola miliona iračke dece, kao posledica sankcija, "bila vredna".

Profesori su ukazali da je "više Iračana umrlo zbog 13 godina sankcija koje su SAD uvele i kontrolisale, nego zbog američke invazije 2003. godine i okupacije koja je usledila".

Takođe, Olbrajtovoj zameraju i sprečavanje odlučnije akcije UN kojom bi se sprečio genocid u Ruandi 1994, kao i odluku o bombardovanju SR Jugoslavije.

RT navodi da su studenti u SAD i ranije negodovali zbog predavanja Olbrajtove.

U Sirakjuzu su studenti protestovali kada je Olbrajtova držala predavanje iz etike, ocenjujući to kao "apsolutnu uvredu značenju ''etike''.

Tanjug
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter