Izvor:
10.05.2016 u 20:40
0

SVETSKA KRIZA SOLIDARNOSTI: 90 odsto migranata NALAZI SE U ZEMLJAMA U RAZVOJU

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izjavio je da se 90 odsto migranata u svetu nalazi u zemljama u razvoju, što, kako je ocenio, ukazuje na krizu solidarnosti.

Više od polovine izbeglica u celom svetu nalazi se u osam zemalja, a samo 10 zemalja obezbeđuje 75 odsto budžeta UN za olakšavanje i rešavanje njihovogo problema naveo je Ban u autorskom tekstu za "Haffington post."

"Rat, kršenja ljudskih prava i klimatske promene dovode do toga da sada, više nego u bilo kom trenutku, sve veći broj ljudi napušta svoje domove," ukazao je on napominjući da je više od 60 miliona ljudi, od kojih su polovina deca, pobeglo pred nasiljem ili progonom a da je još 225 miliona napustilo svoje zemlje u potrazi za boljim mogućnostima ili jednostavno opstankom.

Međutim ovo nije kriza brojki, ovo je kriza solidarnosti, ukazao je genralni sekretar koji smata da uz pođednako raspoređenu odgovornost, ne bi bilo nikakvih kriza u zemljama u kojima se oni nalaze.

"Možemo da priuštimo da pružimo pomoć, i znamo šta treba da učinimo da bismo rukovali velikim kretanjima izbeglica i migranata. Ipak, previše često, dopustimo da nas ometu strah i neznanje. Ljudske potrebe onda završe u senci i jezik ksenofobije je tada glasniji od razuma," upozorio je on.

U Generalnoj skupštini će se, kako je podsetio, 19. septembra održati sastanak na visokom nivou sa ciljem da se unaprede napori rešavanja migrantske krize na dugoročnom planu, podsetio je on.

"Objavio sam izveštaj ''Bezbedno i dostojanstveno'' da bi se pomoglo međunarodnoj zajednici da iskoristi ovu mogućnost, a izveštaj sadrži preporuke o efikasnijim zajedničkim aktivnostima koje mogu da se preduzmu u svetu," ukazao je generalni sekretar.

Moj izveštaj predlaže ''globalni dogovor o podeli odgovornosti za izbeglice", zaključio je on.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/ekathimerini

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter