Izvor:
06.12.2019 u 16:59
0

PETER HANDKE DOŠAO PO NOBELOVU NAGRADU Više volim pitanja o anonimnim mejlovima nego o podršci Miloševiću

Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, izjavio je danas na konferenciji za novinare da više voli anonimne mejlove mržnje od pitanja o njegovoj podršci nekadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću tokom ratova 90-ih. Handke se sastao sa predstavnicima medija u Stokholmu gde treba da primi nagradu, preneo je Rojters.

Na pitanje da li je prihvatio da se u Srebrenici dogodio masakr, vidno drhteći Handke je odgovorio da je primio mnogo pisama podrške od čitalaca, nakon što mu je dodeljena nagrada u iznosu od devet miliona švedskih kruna (935.000 dolara).

On je, međutim, rekao da je primio i jedno anonimno pismo koje je imao je toaletni papir u sebi. Imalo je i neku vrstu "kaligrafije izmeta", rekao je on.

– Kažem vam da više volim toaletni papir, anonimno pismo sa toaletnim papirom unutra, nego vaša prazna i neznalačka pitanja – rekao je Handke.

Handke je rekao da želi da zahvali čitaocima na njihovim pismima podrške i odbio da govori o bivšoj Jugoslaviji.

– Ne želim da odgovorim ni na jedno vaše pitanje – rekao je novinarima.

Piter Mas iz americkog sajta "Intersept" je postavio pitanje u kojem je tražio od Handkea da "prizna genocid u Srebrenici", što je dosta naljutilo čuvenog pisca koji insistira na tome da je u Stokhlom došao zbog doprinosa koji je dao književnosti, prenele su "Večernje novosti".

Mas je, inače, od trenutka kada je saopšteno da je Handke dobio Nobelovu nagradu, prednjačio u napadima na slavnog pisca.

Handke će sutra popodne održati svoj govor pred odabranom publikom na Akademiji, dok će mu nagrada, kao i svim laureatima biti uručena u utorak 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela, kako nalaže ceremonija.

Inače, kada se nobelovac pojavio na vratima deo izveštača je spontano zapevao rođendansku pesmu, jer Handke baš danas, igrom sudbine, puni 77 godina.

Austrijski pisac je dirnut odslušao pesmu koja mu je bila namenjena.

Novinare je zanimalo mnogo toga, pa i to da li će Nobelova narada nešto promeniti u njegovom životu.

– Sve će biti apsolutno isto kao i do sada – poručio je Handke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter