Izvor:
09.11.2019 u 16:54
0

UPOZORAVAJUĆE PORUKE NA OBELEŽAVANJU 30. GODIŠNJICE PADA BERLINSKOG ZIDA: „Moć se udaljava od Evrope, AUTORITARNI modeli su u USPONU!“

Nemačka je danas obeležila 30. godišnjicu pada Berlinskog zida koji je odvajao zapadni Berlin od istočnog dela grada i tadašnje DDR, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je istočnoevropskim susedima što su omogućili mirnu revoluciju.

Zajedno s našim prijateljima, sećamo se s dubokom zahvalnošću događaja od pre 30 godina – kazao je Štajnmajer na ceremoniji u Memorijalu Berlinski zid.

Ceremoniji je prisustvovala i kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke.

Merkelova je u obraćanju rekla da se vrednosti na kojima je Evropa utemeljena – sloboda, demokratija, jednakost, vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava – moraju svaki put iznova braniti.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas takođe je iskoristio ovu priliku da apeluje na evropsko jedinstvo.

Moć se udaljava od Evrope, autoritarni modeli su u usponu, SAD su sve više okrenute sebi, a međunarodno pravo gubi teren – kazao je Mas.

To znači da ćemo morati da prevaziđemo neke od naših omiljenih nacionalnih tabua. Posebno ovde u Nemačkoj. Ali sada je trenutak da se to uradi – istakao je šef nemačke diplomatije.

Izvor: Tanjug
Foto: bundeskanzlerin/Instagram

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter