NOVA SAZNANJA U ISTRAZI O BAGDADIJU: Čuvali su ga neprijatelji, a izdao saradnik!

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi izgubio je život u vojnoj akciji SAD, kada ga je bliski saradnik izdao i otkrio da je mesto na kojem se skrivao baza suparničke grupe Huras al Din, kojoj je za to plaćao.

Dok je suparnička grupa čuvala tajnu, na kraju ga je izdao bliski saradnik, izjavila su dvojica američkih zvaničnika, koji su anonimno razgovarali o poverljivim obaveštajnim podacima.

List piše da je, osim što je odao Bagdadijevu lokaciju, doušnik takođe bio i taj koji je ukrao donji veš Al-Bagdadija i uzeo uzorak krvi za DNK testiranje kako bi se potvrdilo da je osoba pod nadzorom Al-Bagdadi, rekao je zapovednik policije Mazlum Abdi za Njujork Tajms.

Identitet informatora nije otkriven zbog zabrinutosti za njegovu sigurnost. Ali jedan pojedinac sa znanjem o događajima opisao ga je kao nekoga ko je "vrlo, vrlo blizak, pouzdani Bagdadijev poverenik."

Nekoliko članova takozvane Islamske države koji su videli Al-Bagdadija u poslednjih pet godina rekli su da je postao toliko paranoičan zbog mogućnosti da se u njegov unutrašnji krug neko infiltrirao da je svoju bezbednost uglavnom poveravao šačici bliskih pomoćnika i članova svoje proširene porodice.

Bagdadi je mogao da se krije na potpuno neočekivanom mestu u severoistočnom delu Sirije, bazi suparničke frakcije nekadašnje Al Kaide, jer je plaćao za zaštitu svojih clanova, piše list pozivajući se na dokumente zaplenjene tokom napada u kojem je al-Bagdadi ubijen.

Racuni, tipični za knjigovodstvo Islamske države, pokazali su da je grupa platila najmanje 67.000 dolara clanovima Hurasa al Dina, neslužbenog ogranka Al Kaide i zakletih neprijatelja Islamske države.

U sredu su se pojavile i druge pojedinosti o raciji, uključujući to da su americke snage zaplenile niz prenosnih računara i mobilnih telefona iz Al-Bagdadijevog kompleksa, kao i da je, prema tvrdnjama iz Pentagona, u tom kompleksu, pored Al-Bagdadija, ubijeno još šest ljudi, ukljucujuci i dvoje dece - ne troje kao što su prvobitno rekli zvanicnici - koje je on ubio kada je detonirao samoubilacki prsluk.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro