Izvor:
22.10.2019 u 05:51
0

NOVI PREDSTAVIK BELE KUĆE: Ričard GRENEL pospešiće dijalog Beograda i Prištine!

Postavljanje Ričarda Grenela za predstavnika Bele kuće zaduženog da pospeši dijalog između Beograda i Prištine, odraz je predsednikove politike da traži ljude od ličnog poverenja i iz svog ličnog okruženja, međutim njegovo imenovanje je unelo pometnju u američka diplomatska nastojanja, ocenio je ekspert za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Hamilton.

– Predsednik Donald Tramp bi voleo da postigne jedan međunarodni sporazum tokom svog mandata. Ideja o postizanju trajnog rešenja između Kosova i Srbije predstavlja jednu takvu mogućnost. Međutim, već je prošlo skoro godinu dana bez većeg uspeha na tom planu”, rekao je juče Hamilton.

Prema njegovim rečima, Grenel je očigledno njegov lični prijatelj i istomišljenik kada je reč o mnogim pitanjiama, ali naglašava da je ranije pomenuta predsednikova tendencija iskomplikovala i misiju specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

– Palmer, koji je iskusni diplomata kada se radi o Balkanu, iznad sebe ima i Filipa Rikera, vršioca dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove. S obzirom da je Riker nadređen Palmeru, mnoge zemlje iz tog regiona nastoje da uspostave vezu sa njim, pritom zanemarujući Palmera. Zbog toga je bila doneta interna odluka da Palmer dobije titulu specijalnog izaslanika- objasnio je Hamilton.

Kako je dodao, sada se pojavio i Grenel, dodatni diplomatski kanal, koji zaobilazi Palmera vodeći direktno do Bele kuće.

– Grenel pritom i dalje obavlja dužnost američkog ambasadora u Nemačkoj, koja vodi glavnu reč u Briselu i takođe se oštro protivi ideji, da Srbija i Kosovo mogu da razmene teritoriju kao jedan od uslova za postizanje trajnog dogovora. Ne verujem da će Grenel pridobiti podršku u tome od Evropske unije u celini- ocenio je Hamilton.

tanjug.rs
Foto: twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter