NEMAČKA DONOSI NOVE MERE U OBLASTI ZAŠTITE KLIME: Sedeti skrštenih ruku nije alternativa!

 Vlada Angele Merkel trebalo bi da do vikenda donese strateške ciljeve u oblasti zaštite klime.

- Sedeti skrštenih ruku nije alternativa - nedavno je Merkelova izjavila u Bundestagu. - Ja znam da će paket mera za zaštitu klime koštati mnogo, ali će nas koštati još više ako ne učinimo ništa - rekla je ona u raspravi na kojoj je branila paket mera za zaštitu klime koji predviđa troškove od oko 40 milijardi evra do 2030.

Temi zaštite klime ministar finansija Olaf Šolc dao je i privrednu dimenziju. Nemačka, kako je istakao, mora da postane tehnološki pionir u zaštiti klime. Uz prave mere, Nemačka bi mogla da ostane privredno visokotehnološka zemlja, ali i da sačuva dobra radna mesta i nepromenjeno ostvaruje izvozne uspehe.

- Mi to možemo, jer imamo privredne mogućnosti, ali i inženjere - rekao je Šolc pre nekoliko dana nakon sastanka odbora njegovih socijaldemokrata.

U "Programu za zaštitu klime do 2030“, između ostalog, sadržane su i kvote za električne automobile za automobilsku industriju, kao i plan postavljanja preko milion novih stanica za punjenje električnih automobila.

U sektoru saobraćaja predviđene su i subvencije ekoloških prevoznih sredstava poput železnice, zahvaljujući čemu bi prevoz železnicom trebalo da postane jeftiniji uz istovremena povećanja cena domaćih letova.

Paket mera uz to sadrži i poseban oblik oporezivanja vozila i nekretnina na osnovu količine proizvedenog ugljendioksida.

Demohrišćani i socijaldemokrati još se spore oko oblika oporezivanja, pa tako dok Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) predlaže fiksni porez koji bi se postepeno povećavao, Unija CDU/CSU predlaže sistem po kojem bi se nadoknada plaćala prema količini proizvedenog ugljen dioksida slično mehanizmu EU za trgovanje emisijama štetnih gasova(ETS).

U oblasti energetike predviđena su smanjenja emisije manjom upotrebom fosilnih goriva poput uglja, kao i subvencionisanjem obnovljivih izvora kao što su elektrane na vetar.

Sve parlamentarne stranke podržavaju pakete za zaštitu klime, s izuzetkom desnih populista iz Alternative za Nemačku (AfD) koja smatra da mere poput odustajanja od uglja štete nemačkoj ekonomiji.

Nemacka kancelarka boraviće inače u ponedeljak na samitu UN o klimi u Njujorku.

 

Izvor: B92
Foto: Twitter/EstadaoInter/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro