Izvor:
07.09.2019 u 19:31
0

RAZGOVORI O VOJNIM OPERACIJAMA NA SEVEROISTOKU SIRIJE: Redžep Tajp Erdogan najvio sastanak sa Trampom!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da će se ovog meseca sastati s američkim predsednikom Donaldom Trampom u Ujedinjenim nacijama, kako bi razgovarali o vojnim operacijama na severoistoku Sirije, gde Turska planira da ponovno naseli milion sirijskih izbeglica.

Turska i SAD trebalo bi da u nedelju započnu zajedničke vojne patrole u tom delu, kao deo sporazuma za koji Turska kaže da će postati "sigurna zona" duž granice unutar Sirije.

Turska, u kojoj se nalazi 3,6 miliona izbeglica iz sukoba u Siriji i koja već drži teritoriju na severozapadu Sirije, želi da proširi svoje vojno prisustvo na severoistoku kako bi odvratila borce sirijskih kurdskih milicija sa granice i uspostavila uslove za povratak velikog broja Sirijaca.

Opisujući svoj plan da se sastane s Trampom u Generalnoj skupštini UN, Erdogan je rekao da će razgovarati o tome "kakve će korake preduzeti" duž sirijske granice istočno od reke Eufrat.

On je kazao i da Turska ne može da prihvati vojnu obuku američkih snaga kurdskih sirijskih boraca, koji su glavni saveznik Vašingtona na terenu protiv Islamske države u Siriji, ali ih je Turska označila kao terorističku organizaciju.

Erdogan je ponovio plan o preseljenju milion izbeglica u severnu Siriju, za koji je rekao da će mu trebati međunarodna podrška u izgradnji novih domova.

Turska se često žali na, kako je naveo, nedostatak međunarodne podrške koja bi joj pomogla da ugosti izbeglicama, od kojih se neke nalaze u Turskoj već osam godina, od početka sukoba u Siriji.

Erdogan tvrdi da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za podršku izbeglicama. Evropska unija, koja je pre tri godine potpisala sporazum s Turskom nudeći pomoć u zamenu za zaustavljanje priliva migranata u Evropu, kaže da je isplatila više od pet milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/alojz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter