Izvor:
04.09.2019 u 08:56
0

ULAŽU 100 MILIONA EVRA GODIŠNJE: Nemačka želi primat u tehnologijama vezanim za vodonik

Nemačka planira godišnje da uloži 100 miliona evra u razvoj vodoničnih tehnologija. Te tehnologije mogle bi u budućnosti da postanu unosan biznis i naredni nemački izvozni hit.

Ali budućnost zelenog gasa još uvek je veoma neizvesna. Vizija sveta koji bi kao energent koristio vodonik deluje sjajno. Nema emisije ugljen-dioksida, nema uglja, nafte. A vodonika na planeti ima dovoljno, prenose nemački mediji.

– Sada pokrećemo narednu fazu energetskog zaokret – izjavio je nemački ministar privrede Peter Altmajer. Ministar želi da u takozvanim "realnim laboratorijama" bude ispitano kako bi vodonik u velikom obimu mogao da bude korišćen kao energent u oblasti toplifikacije, saobraćaja i industrije. Ministarstvo će za taj projekat godišnje izdvojiti 100 miliona evra. Od 2020. godine očekuju se i prvi rezultati. Altmajer je potvrdio da Nemačka želi da u oblasti vodoničnih tehnologija postane broj jedan u svetu. U budućnosti, kako se članice EU budu sve više odricale fosilnih goriva, vodonične tehnologije treba da postanu novi nemački izvozni džoker – to bi mogao da bude posao vredan milijarde evra. Nemačka vlada najavila je da će do kraja godine formulisati i strategiju za vodonik.

Međutim, ma koliko na svetu bilo vode, dobijanje čistog vodonika za naučnike već godinama predstavlja pravi izazov. Naime, vodonik na planeti ne postoji u elementarnom, gasovitom, nevezanom obliku. Tradicionalno, vodonik se dobija iz prirodnog gasa, dakle iz fosilnog goriva. U tom procesu oslobađa se i jako puno ugljen-dioksida – sedam do devet tona na tonu proizvedenog vodonika.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter