POTRESNA FOTOGRAFIJA KOJA JE OBIŠLA SVET: Četiri godine od tragičnog stradanja dečaka Ajlana

 

Na plaži u Bodrumu danas je obeležena četvrta godišnjica tragičnog stradanja dečaka Ajlana Kurdija tako što su njegovo ime učesnici manifestacije ispisali cvećem.

Obeležavanju godišnjice Ajlanove smrti, pored brojnih građana, prisustvovali su režiser i producent filma inspirisanim njegovom tragičnom sudbinom "Beba Ajlan" Omer Sarikaja i Bahatin Ozturk, preneo je turski medij.

Fotografija utopljenog trogodišnjeg sirijskog decaka koji je pronaden na plaži u Bodrumu 2. septembra 2015. nakon što su se prevrnula dva čamca sa izbeglicama, uzdrmala je svet.

Slika malog dečaka kako nepomično leži na obali jedne od vodećih turistickih destinacija u Turskoj, u crvenoj majici i plavim pantalonicama, s licem u pesku, probudila je emocije, ali i gnev zbog ljudskog stradanja u aktuelnoj migrantskoj krizi i, kako mnogi smatraju, nedovoljne aktivnosti evropskih lidera u izlaženju na kraj s njom.

Trogodišnji Ajlan utopio sa zajedno sa starijim bratom i majkom.

Abdalah Kurdi, otac decaka, koji je jedini iz porodice preživeo nesreću, sahranio je sinove jednog pored drugog na "ceremoniji mučenika", u Kobaneu, u blizini granice s Turskom, i tom prilikom poručio da se nada da će smrt članova njegove porodice podstaci arapske zemlje da pomognu sirijskim izbeglicama.

- Želim da vlade arapskih zemalja - a ne evropskih - vide šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima - poručio je Abdalah Kurdi u snimku postavljenom na sajtu lokalne radio stanice.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro